Ucişi într-un minut de fumul otrăvit

Ultima actualizare:

    Răniţii de la Club “Colectiv” s-au ales cu arsuri grave pe  piele şi pe căile respiratorii
Răniţii de la Club “Colectiv” s-au ales cu arsuri grave pe piele şi pe căile respiratorii

Zece secunde au făcut diferenţa între distracţie şi iad. Patru camere de supraveghere au fost “martore” la disperarea şi suferinţa celor peste 400 de tineri care se aflau vineri seara în clubul “Colectiv”. Imaginile înfiorătoare au ajuns acum probe la dosar.

- Vineri, 30 octombrie. Ora 22 şi două minute. La câteva secunde după începerea concertului, artificiile montate pe stâlpul din dreapta scenei sunt aprinse pentru prima dată. Ard timp de 13 secunde, iar scânteile ajung aproape de stâlpul de susţinere al imobilului.

Primele artificii s-au stins fără probleme
Primele artificii s-au stins fără probleme

- Ora 22 şi 32 de minute. Imaginile de pe camerele video arată cum artificiile se aprind iar pe stâlpul schelei. Ard timp de 16 secunde.

- Ora 22, 32 de minute şi 16 secunde. Imediat după ce artificiile s-au stins, se observă cum spaţiul dintre stâlpul de suţinere al imobilului şi scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina creşte foarte repede în intensitate, acoperind o suprafaţă tot mai mare.

- Ora 22, 32 de minute şi 26 de secunde. Tavanul situat între stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă începe să ardă, iar din acesta încep să cadă bucăţi incandescente.

A doua serie de artificii a aprins stâlpul și în 10 secunde tot tavanul
A doua serie de artificii a aprins stâlpul și în 10 secunde tot tavanul

- Ora 22, 32 de minute şi 35 de secunde. Suprafaţa tavanului care arde creşte foarte repede, flacara devine violentă, iar primele persoane se îndreaptă spre ieşire.

- Ora 22, 33 de minute şi o secundă. Camerele de supraveghere arată că în interiorul clubului se află un număr mare de persoane strânse în zona de unde se face accesul în holul de unde se iese afară din club. Apoi, fumul devine foarte dens, cuprinzând întregul club. Camerele “au amuţit”.

Concluzia procurorilor este dramatică: tavanul localului a fost cuprins de flăcări violente în doar zece secunde, iar fumul-ucigaş a umplut cei 400 de mp într-un minut. 26 de tineri, femei, bărbaţi şi un copil, au murit pe loc după ce au ars de vii sau au inhalat fum cu cianuri. Alţi şase au pierdut lupta cu moartea în spitalele bucureştene. Dă, Doamne, ca numărul lor să nu mai crească!

"S-au intoxicat pe loc cu monoxid de carbon"

simeon stalpnicul png

O echipă de chimişti de la Politehnică a analizat gazul rezultat prin arderea buretelui cu care erau căptuşiţi stâlpii şi tavanul din club. Au depistat o combinație de otrăvuri greu de imaginat care a cauzat intoxicație și arsuri cum medici cu experiență nu au mai văzut: monoxid de carbon, acid cianhidric, acid clorhidirc, monoxid şi dioxid de azot, doi solvenţi foarte toxici, toluen şi xilen. “A ieșit un fum roșu, ca de la furnalele combinatelor chimice. Ne-am şocat, nu ne-am imaginat să găsim atât de multe substanţe toxice, puternice la un loc”, a explicat pentru Click! profesorul universitar Ecaterina Andronescu, specialist în chimie organică.

”De aceea au murit foarte mulţi. Au fost unele persoane care au ieşit afară din club, se simţeau bine, au intrat înapoi să ajute alţi oameni, dar nu s-au mai întors. Pentru că înăuntru s-au intoxicat cu monoxid de carbon, din care cauză mori fără simptome, pe loc”, ne-a mai explicat Ecaterina Andronescu. (Marina Dohi)

83 de răniți, în stare critică și gravă

În spitalele din Capitală sunt internaţi în continuare 130 de răniți, dintre care 83 sunt în stare critică şi gravă, potrivit Ministerului Sănătăţii. 

Astfel, la Spitalul de Arși sunt internaţi 25, la „Bagdasar-Arseni” - 21, la „Grigore Alexandrescu” - 7, „Sfântul Ioan” - 7, la  „Elias” - 14, la Militar - 12, la „Sfântul Pantelimon” - 4, la Floreasca - 14, la Universitar - 18, la „Dimitrie Gerota” – 2, iar la Spitalul SRI - 6 pacienți. Ieri, mai mulți dintre răniți au fost supuși unor operații de transplant de piele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net