Ucisă de rujeolă pentru că nu a fost vaccinată

Ultima actualizare:

    Sofia a murit  în braţele  medicilor  craioveni
Sofia a murit în braţele medicilor craioveni

Şirul tragediilor provocate de rujeolă continuă. Vineri, a fost confirmat de Institutul Cantacuzino cel de-al optulea deces. Este vorba de o fetiţă de un an şi o lună, din Craiova. Sofia s-a stins, marţi, în braţele medicilor. Micuţa nu fusese vaccinată împotriva pojarului. Acum, bunicii îi aşteaptă pe părinţii fetiţei să vină din Italia pentru a o înmormânta.

Viaţa Sofiei s-a derulat între două date de 13. Micuţa s-a născut în 13 noiembrie 2015, la Roma, şi s-a stins, în 13 decembrie 2016, la Craiova. Lăsată împreună cu fraţii ei în grija bunicilor de către părinţii plecaţi la muncă în Italia, fetiţa a ajuns la spital luni. Bunica a adus-o cu febră şi erupţii pe tot corpul. Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova au constatat că avea rujeolă. De altfel, bunica mai avea în grijă acasă încă şapte nepoţi, toţi cu rujeolă, dar în stare bună. După şase ore de la internare, starea Sofiei s-a agravat, saturaţia de oxigen din sânge scăzând de la 100% la 80%. Îngrijoraţi, medicii au trimis-o la Spitalul Judeţean, unde a fost stabilizată şi, apoi, trimisă înapoi la Infecţioase. A fost monitorizată toată noaptea, semnele fiind bune. A doua zi, însă, saturaţia nivelului de oxigen a scăzut din nou din cauza unor complicaţii la plămâni. Astfel că medicii au decis să ceară transferul la Bucureşti.

„Fetiţa a fost urcată în ambulanţa SMURD. Avea saturaţie de 95%. Dar, a scăzut brusc, iar pacienta a intrat în stop cardio-respirator. Totul s-a întâmplat înainte de a porni motorul ambulanţei. 40 de minute au încercat medicii s-o resusciteze. Din păcate, nu au mai putut face nimic”, a declarat directorul Spitalului „Victor Babeş” din Craiova, dr. Adina Turcu.


    Fetiţa a fost internată  la Spitalul Victor  Babeş din Craiova
Fetiţa a fost internată la Spitalul Victor Babeş din Craiova

Autorităţile sanitare spun că Sofia nu era vaccinată antirujeolă. „Nu era înscrisă la un medic de familie şi nici nu fusese vaccinată împotriva acestei boli”, a declaratFlorin Stancu, DGASPC Dolj.

Epidemie în 32 de județe

Potrivit Ministerului Sănătății,  au fost confirmate 1.725 de cazuri de rujeolă în 32 de județe din țară, cele mai multe fiind în Arad (454). Astfel că ministerul împreună cu OMS și cu Institutul de Sănătate Publică au elaborat și au pus în practică un plan de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei. În primul rând, a coborât vârsta de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la 9 luni. Apoi, OMS a recomandat recuperarea cât mai rapidă a copiilor sub 5 ani, care nu au făcută nici o doză de vaccin. Prin urmare, medicii de familie au început deja catagrafierea copiilor eligibili între 9 luni și 9 ani complet nevaccinați cu ROR și pe cei între 5 și 9 ani, care au primit o singură doză. Ministerul a mai menționat că stocul de vaccin ROR este suficiemt, fiind disponibile circa 300 de mii de doze.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net