Tu câţi bani ai da pentru «Cuminţenia» lui Brâncuşi?

Ultima actualizare:

    Acum, sculptura  “Cuminţenia  pământului”  se află expusă  la Muzeul  Cotroceni
Acum, sculptura “Cuminţenia pământului” se află expusă la Muzeul Cotroceni

Are doar 50 de centimetri înălţime, dar este una dintre cele mai râvnite femei de pe Planetă. Este vorba despre “Cuminţenia pământului”, singura statuie a lui Constantin Brăncuşi care se mai află în România. Statul român este dispus să dea pe ea 11 milioane de euro, dar nu are decât 5 milioane.

„Să ai grijă de casă”, îi spunea de fiecare dată când ieşea pe uşa locuinţei sale din Banu Manta arhitectul Gheorghe Romaşcu micii statui aşezate lângă intrare. Se apleca în faţa ei şi lua - dintre braţele împreunate ale femeii ce sta ghemuită - inelul cu chei.  Le păstra în poala statuii pe care o cumpărase de la prietenul lui, Constantin Brâncuşi. Se întâmpla în 1911. Patruzeci de ani mai târziu, patru miliţieni i-au sunat la uşă şi i-au cerut împrumut mica lucrare din piatră, ca să o prezinte "la o expoziţie". A ştiut că n-o s-o mai vadă. Fiicele sale, Irina Voicilă şi Paula Ionescu, s-au luptat cu statul şi au câştigat.  În noiembrie 2012, “Cuminţenia pământului” a fost înapoiată moştenitorilor arhitectului Romaşcu.

"Într-o cutie din lemn, cu mulaj în interior, aşezată pe spate, ca într-un coşciug", povesteşte cel care a văzut primul, la restituire, preţioasa statuie, avocatul Bogdan Grabowski, citat de gandul.info. În 2014, guvernul Ponta a început discuţiile pentru achiziţionarea lucrării. Reprezentanţii Ministerului Culturii au oferit iniţial un milion de euro şi au sfârşit prin a oferi cinci milioane de euro.

Cele două proprietare ale sculpturii ”Cuminţenia pământului”, fiica lui Romaşcu, Paula Ionescu şi nepoata Alina Şerbănescu, cealaltă fiică a arhitectului decedând pe durata desfăşurării litigiului, cereau minimum 20 de milioane €. Noul ministru al culturii, Vlad Alexandrescu, a reluat negocierile şi au bătut palma la 11 milioane. O sumă mare chiar şi pentru un stat. Guvernul nu poate da decât 5 milioane. De unde va veni restul? ”Am hotărât să facem apel la o colaborare cu fonduri financiare ale cetăţenilor României şi ale companiilor private, ale diasporei pentru a suplimenta suma pe care o dă statul român”, a explicat ministrul Alexandrescu.

Concret, este vorba de o colectă publică după modelul ”Daţi un leu pentru Ateneu”. Dacă banii nu se strâng până la 31 octombrie, ne luăm adio de la micuţa statuie a lui Brâncuşi!

Click! Spune

  • Realizată în 1907, "Cuminţenia pământului" marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a lui Brâncuşi.
  • Sculptura este realizată dintr-un bloc de calcar din catacombele Parisului, grotele Savonnières.
  • Cuminţenia pământului" este singura statuie rămasă în România a celebrului artist şi este considerată a fi cea mai valoroasă lucrare de artă românească aflată pe teritoriul ţării.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net