Traseele montane din Argeş, închise din cauza riscului de avalanşă

avalansa.jpg

pericol avalansa arges trasee inchise
În sezonul 2014-2015, 17 schiori au fost implicați în avalanșe, în țara noastră

Traseele montane din masivele din judeţul Argeş sunt închise, în această perioadă, la altitudini mai mari de 1.500 de metri, din cauza riscului de avalanşă, scrie News.ro. Salvamontiştii le recomandă prudenţă turiştilor care urcă pe munte.

Autorităţile din Argeş anunţă că, în această perioadă, toate traseele montane din judeţ sunt şi vor rămâne închise la altitudini de peste 1.500 de metri, în condiţiile în care la peste 1.800 de metri există risc moderat de producere a unor avalanşe.

Potrivit Salvamont Argeş, stratul de zăpadă de la Bâlea Lac - Cota 2000 Transfăgărăşan măsoară 36 de centimetri, existând porţiuni extinse foarte îngheţate, care pot determina alunecarea.

Conform unei informări emise de Serviciul Regional de prognoză a vremii Sibiu, ca urmare a temperaturilor pozitive înregistrate în ultimele zile, stratul de zăpadă în masivele Făgăraş şi Bucegi este umezit şi s-a mai tasat şi va continua să se topească în următoarele zile pe fondul vremii calde.

Pe de altă parte, conform unei statistici care ia în calcul avalanşele produse în ţări membre ale International Commission for Alpine Rescue (ICAR), România se află pe locul al nouălea în ceea ce priveşte numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în avalanşe în perioada 1983 – 2015.

„Statistica se referă la perioada 1983-2015, astfel încât nu ia în calcul şi avalanşa de la Bâlea Lac, din 17 aprilie 1977, soldată cu 23 de morţi, care ar fi contribuit serios la creşterea valorii medii. În afara acelui cumplit sezon, numărul maxim de morţi în avalanşă din ţara noastră a fost de câte nouă, în două sezoane diferite”, se precizează în documentul Salvamont Argeș.

Conform aceleiaşi surse, în ultimii ani, ca urmare a încălzirii climei, iernile sunt mai uscate şi mai scurte, prin urmare pericolul de avalanşă fiind ”mai puţin extins şi mai puţin evident”.

„În sezonul 2014-2015 au fost şase avalanşe, cu 17 schiori implicaţi, supravieţuind toţi”, se menţionează într-un comunicat al Salvamont Argeş.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1