Traian Băsescu «l-a luat la pumni» pe Iohannis. Acuzaţii grave

Ultima actualizare:

    Traian Băsescu susţine că Iohannis nu a întreprins nimic în politica externă a RomânieiFoto: arhiva Click!
Traian Băsescu susţine că Iohannis nu a întreprins nimic în politica externă a RomânieiFoto: arhiva Click!

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, duminică seară, că succesorul său, Klaus Iohannis, "nu a mişcat nimic" în ceea ce priveşte politica externă a României, cerând public ca Administraţia Prezidenţială să precizeze ce demersuri la nivel înalt a făcut în cazurile Gherguţ, Gologan şi Bodnariu.

''Autorităţile române sunt în stadiul în care nu fac nimic pentru cetăţeni. Îl avem pe amărâtul de Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso, din aprilie 2015 şi nicio informaţie publică despre el. Avem în Malaezia un cetăţean român care a fost prins cu droguri, a fost condamnat la moarte şi nu se întâmplă nimic legat de aducerea lui în ţară, iar aici intervenţiile nu pot fi decât la un singur nivel, la regele Malaeziei, numai preşedintele. Familia din Norvegia, Bodnariu, au 5 copii care le-au fost luaţi. Comunicatele MAE «urmărim cu atenţie evoluţiile» sunt de un ridicol dincolo de orice limită", a comentat Băsescu duminică seară (3 ianuarie) la B1TV, potrivit Mediafax.

El a adăugat că Franţa a avut un caz similar cu cel al românului din Malaezia şi a protestat la Comisia Europeană. ''Noi nu am fost în stare să obţinem o angajare a UE. Nu ne facem treaba. Ce s-a întâmplat cu Gherguţ este semn că nu poţi să mizezi pe nimic de la statul român. Vreau să ştiu dacă preşedintele Iohannis a cerut o legătură telefonică cu regele Malaeziei, dacă s-a intervenit la primul-ministru norvegian pentru familia Bodnariu, pentru redarea celor cinci copii către familie", a afirmat fostul şef de stat.

“MAE l-a plimbat pe Iohannis să vadă lumea ce preşedinte înalt avem”

În acest context Băsescu a criticat în termeni duri prestaţia lui Klaus Iohannis, revenind la faptul că acesta a afirmat că ar fi reuşit să scoată din izolare România după mandatele predecesorului său.

"Dânsul a înţeles că a făcut politică externă făcând plimbările acelea de prezentare. Eu vă spun că nu a mişcat nimic. Au fost vizite... probabil l-au împins de la spate, MAE a lucrat la toată capacitatea să îl plimbe puţin prin lume să vedem că avem preşedinte înalt şi asta e. Nu-i voi accepta niciodată teoria că România a fost izolată'', a punctat Băsescu.

El a susţinut că ''semnul'' că Iohannis nu performează a fost că "s-a dus în Polonia cu care aveam semnat Parteneriatul strategic şi nu s-a semnat Planul de Acţiune, pentru că nu l-a cerut nimeni''.

Klaus Iohannis a fost somat de Băsescu să facă ceva pentru românii care au probleme cu autorităţile altor state
Klaus Iohannis a fost somat de Băsescu să facă ceva pentru românii care au probleme cu autorităţile altor state

“Nu am putut să iau nimic din mâna lui”

Băsescu a mai spus că i-a fost greu să primescă ''din mâna'' lui Klaus Iohannis titlul de cetăţean al oraşului Sibiu, în contextul în acuzaţiilor care i-au fost aduse acestuia privind traficul de copii, precum şi referitor la casele pe care le deţine.

''Eu l-am decorat pe Iohannis după reuşita cu Sibiu, capitală culturală europeană şi pe urmă m-am trezit că mă anunţă că a fost votată, în Consiliu, propunerea lui să devin cetăţean de onoare al Sibiului, cred că în anului 2008. Mi-a fost greu să primesc din mâna lui acel titlu de cetăţean de onoare. Titlul era onorant, dar nu din mâna lui'', a declarat Băsescu.

El a afirmat că nu a ridicat distincţia care i-a fost oferită în tot acest timp pentru că i-a fost ''greu''. ''Nu m-am dus să ridic în această perioadă pentru că ştiam că îl primesc de la el. Între timp citisem foarte multe poveşti, în sintezele de presă, legate de Iohannis-case-copii la Sibiu. Am crezut, nu am crezut, nu contează'', a spus fostul preşedinte.

El a mai subliniat că, în opinia sa, Klaus Iohannis rămâne ''premierul de la Grivco''.

''Tot judecătorii în condiţiile în care era total incompatibil l-au spălat şi l-au făcut compatibil. Se întâmplă din când în când. Era incompatibil, dar slavă Domnului că au scăpat încă vreo câteva sute de primari cu ocazia asta'', a mai comentat fostul preşedinte, adăugând că, în ceea ce îl priveşte, "în dosarul Mihăileanu nu există nicio declaraţie falsă".

image
image
image
image
image
image
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net