Tragic! Vezi câţi militari români şi-au pierdut viaţa în misiunile României în cadrul NATO

Ultima actualizare:

    26 de soldaţi români şi-au pierdut viaţa în urma misiunilor României în cadrul NATO
26 de soldaţi români şi-au pierdut viaţa în urma misiunilor României în cadrul NATO

Au plecat peste hotare pentru a-şi sluji ţara şi pentru a le asigura un trai mai bun familiilor, însă acest lucru i-a costat viaţa.

Numărul militarilor români care şi-au pierdut viaţa în misiunile României desfăşurate sub comanda NATO este de 26, cea mai mare parte a acestora fiind victimele dispozitivelor explozive improvizate care au fost declanşate în timpul misiunilor de patrulare cu transportoarele amfibii blindate, scrie Mediafax.

Vezi şi: Of, Doamne! Câţi români trebuie să mai moară în războiul altora?!

În primii zece ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică, România a participat la operaţii în Balcanii de Vest, în Afganistan, în Irak şi în nordul Africii. În cadrul acestor misiuni, Armata României a avut o prezenţă materializată într-un număr de 40.000 de militari rotiţi în aceste teatre. În Afganistan şi Kosovo se desfăşoară în continuare operaţiuni.

Numărul militarilor români răniţi în aceste operaţiuni este de peste 140. Încă dinainte de a deveni membri NATO, militari români îşi pierd viaţa în misiune în Afganistan.

În noiembrie 2003, sergentul major Silviu Iosif Fogoraşi, în vârstă de 33 de ani, şi sergentul major Mihail Anton Samuilă au fost primii militari români care au murit în Afganistan. Cei doi sergenţi se aflau într-o coloană de TAB-uri în momentul în care asupra acesteia a fost declanşat un atac al insurgenţilor.

În aprilie 2005, sergentul Narcis Şonei, în vârstă de 26 de ani, şi-a pierdut viaţa în Afganistan, într-o misiune de patrulare în Kandahar, în momentul în care transportorul amfibiu blindat în care se afla a trecut peste un mijloc exploziv.

Un an mai târziu, caporalul Bogdan Valerian Hâncu a murit în Irak, în urma unei explozii a unei maşini capcană. În iunie 2006, caporalul Ionel Gheorghiţă Drăguşanu, în vârstă de 38 de ani, a murit, iar alţi patru militari au fost răniţi, în Afganistan, când se întorceau dintr-o misiune de patrulare.

În septembrie 2007, caporalul Ioan Grosaru, în vârstă de 35 de ani, a murit în Irak, într-o misiune de patrulare în apropriere de baza Tallil, după ce transportorul amfibiu blindat în care se afla - al doilea dintr-o coloană de trei vehicule - a luat foc ca urmare a deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat. În urma acestui incident au mai fost răniţi cinci militari, între care Marius Iovi, care şi-a pierdut vederea şi a suferit arsuri grave.

În luna următoare, un alt militar român moare în Afganistan. Sergentul major Aurel Marcu a decedat în provincia Zabul din Afganistan, după ce un transportor amfibiu blindat a trecut peste un dispozitiv exploziv. În martie 2008, fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu şi-a pierdut viaţa tot în Zabul, într-o misiune de patrulare, în timp ce autovehiculul Humvee în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

În acelaşi an, în luna iunie, militarul Claudiu Marius Covrig a murit în Afganistan în urma unui atac cu armament uşor şi aruncătoare de grenade desfăşurat de forţele insurgente în timp ce se afla într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul).

La doar două luni, tot într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 este ucis şi sergentul major Dragoş Traian Alexandrescu. Al treilea transportor amfibiu blindat din coloana de patru a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, iar în urma exploziei Dragoş Traian Alexandrescu a fost ucis.

În martie 2009, sublocotenentul Claudiu Chira a murit în Afganistan după ce autovehicul de tip Humvee a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce se afla într-o misiune de patrulare, el fiind rănit grav în incident şi decedând în timpul transportului spre spital. Chira, în vârstă de 30 de ani, era căsătorit şi mai participase la o misiune în Irak.

În luna următoare, căpitanul Petre Tiberius a fost ucis într-o misiune de intervenţie rapidă în sprijinul unei subunităţi aliate atacate de insurgenţi, la 80 de kilometri de Kabul.

În aceeaşi lună, căpitanul Iuliu-Vasile Unguraş conducea o misiune de patrulare, formată din patru autovehicule Humvee pe autostrada A1.Unul dintre autovehicule a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, iar în urma exploziei, ofiţerul şi-a pierdut viaţa, iar alţi patru militari români au fost răniţi. În anul 2010, şase militari români mor în misiuni. Astfel, în februarie, sergentul major Bădiceanu Florin a murit în urma unui incident petrecut în Afganistan în timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada A1.

În luna mai, sergentul major Valerică Leu a murit în Afganistan în timpul unei misiuni pentru securizarea unei căi de acces. Militarul a declanşat explozia unei mine antipersonal. Caporalul Paul Caracudă şi sergentul major Dan Ciobotaru au murit în Afganistan, în iunie, după ce autovehiculul de tip Humvee în care se aflau a fost ţinta unui atac cu un dispozitiv improvizat acţionat de la distanţă.

În octombrie, sergentul major Marius Florin Sfecheş (25 de ani) şi soldatul Cristian-Petru Filip (26 de ani) şi-au pierdut viaţa în provincia Zabul, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului Humvee în care se aflau.

În primăvara anului următor, un diplomat şi doi militari români îşi pierd viaţa în Afganistan, iar un altul se sinucide după revenirea din misiune.

În aprilie 2011, Filaret Moţco, în vârstă de 43 de ani, diplomat de carieră în Armată, MAE, OSCE şi ONU, şi-a pierdut viaţa în urma unui atentat terorist în Afganistan, în timp ce se afla într-o misiune a ONU.

O lună mai târziu, caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru, în vârstă de 30 de ani, a murit în Afganistan, după ce a fost rănit grav în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, incident petrecut în timpul unei misiuni de patrulare în provincia Zabul.

În septembrie 2011, subofiţerul Ion-Lucian Leuştean a fost grav rănit în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa cercetarea terestră a unui obiectiv în provincia Zabul. După opt luni, militarul, în vârstă de 25 de ani, a murit la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti, unde era internat în comă la secţia de terapie intensivă.

În mai 2012, plutonierul-adjutant Florinel Enache a fost grav rănit în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat. Militarul executa o misiune de cercetare terestră şi securizare a unui obiectiv pe autostrada A1, în provincia Zabul din Afganistan. În cele din urmă, viaţa lui Florinel Enache a fost salvată de medici, însă militarul a rămas fără picioare şi mâna strângă. În perioada în care s-a aflat internat într-un spital din Statele Unite, Enache a fost vizitat de două ori de preşedintele SUA, Barack Obama. Militarul are 45 de ani şi este tatăl unui băiat.

În septembrie 2013, maistrul militar Vasile Claudiu Popa (28 de ani) şi plutonierul Adrian Postelnicu (34 de ani) au murit în Afganistan în urma exploziei unui dispozitiv improvizat.

Duminică dimineaţă, plutonierul-major Claudiu-Constantin Ștefan Vulpoiu şi-a pierdut viaţa în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulă. De asemenea, sublocotenentul Ionuţ Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu şi caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru au fost răniţi, în urma unui atac sinucigaş cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a intrat direct în maşina de luptă.

image
image
image
image
image
image
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net