Tragedia aviatică din Ucraina. Escrocii fac bani pe seama victimelor avionului prăbuşit

Ultima actualizare:

    298 de oameni au pierit în urma prăbuşirii aeronavei MH17, în Ucraina. Datele arată că avionul a fost doborât de separatiştii proruşi (foto: Reuters)
298 de oameni au pierit în urma prăbuşirii aeronavei MH17, în Ucraina. Datele arată că avionul a fost doborât de separatiştii proruşi (foto: Reuters)

Nenorocirea care s-a abătut asupra familiilor celor 298 de pasageri ai aeronavei MH17 a Malaysia Airlines e exploatată financiar de escrocii internetului. Mai multe pagini au fost create pe reţelele de socializare prin intemediul cărora escrocii cer bani sub formă de donaţii pentru sprijnirea celor îndoliaţi.

Numele şi fotografiile celor decedaţi în tragedia aviatică din Ucraina apar pe diferite site-uri sau pagini de socializare-tribut, create, chipurile, în memoria victimelor. Paginile de facebook, create chiar în ziua prăbuşirii avionului, îi momensc pe creduli cu fişiere video care, dechise, îi direcţionează pe utilizatori pe site-uri cu caracter pornografic, de jocuri online, reclame sau de întâlniri virtuale. Cei care le deţin câştigă bani de fiecare dată când cineva deschide linkul cu pricina. Cel mai utilizat link este „Camerele video au surprins momentul în care avionul MH17 s-a prăbuşit. Intră să vezi cum s-a prăbuşit”, scrie dailymail.co.uk. Având un impact emoţional puternic, linkul este repede accesat de curioşi, însă, în loc de imaginile promise, lor li se deschid alte pagini web, care aduc venituri considerabile escrocilor prin simpla lor accesare.

Una dintre paginile false de facebook este cea care „deplânge” moartea a trei fraţi australieni, Otis, Mo şi Evie Maslin, răpuşi prea devreme de un război în care nu aveau ce căuta. Cei trei erau în avion cu bunicul lor. Familia copilaşilor e devastată de pierderea suferită, şi, poate tocmai de aceea, escrocii s-au gândit să profite de valul de emoţie creat în jurul acestei tragedii. Pe această pagină-tribut escrocii au postat un link devastator care pomeneşte de o înregistrare video a momentului în care avionul se prăbuşeşete. Numai că linkul duce spre un site de pariuri sportive, goalshighlights.com.

Mo Maslin şi fraţii săi sun "comemoraţi" pe internet de escorci. Pagina a fost eliminată de facebook (foto: dailymail.co.uk)
Mo Maslin şi fraţii săi sun "comemoraţi" pe internet de escorci. Pagina a fost eliminată de facebook (foto: dailymail.co.uk)

Alte pagini-tribut create de escroci folosind numele şi fotografiile victimelor au ca scop strângerea de fonduri pentru sprijinirea familiilor celor decedaţi. Facebook a eliminat deja mai multe astfel de pagini, informează ziarul The Independent. Potrivit ziarului Daily Mail din Australia, un site-capcană, legat de un cont facebook, este înregistrat în Bucureşti încă din anul 2010, în vreme ce furnizorul de internet e localizat în Olanda. Escrocheriile au fost depistate mai întâi în Australia, unde autorităţile au luat primele măsuri prin desfiinţarea conturilor şi siteurilor care profitau de pe urma suferinţei familiilor care şi-au pierdut rudele în tragedia aviatică din 17 iulie. Reprezentanţii Comisiei pentru protecţia consumatorilor din Australia atrag atenţia tuturor celor care vizitează astfel de conturi de pe reţelele de socializare să nu se lase păcăliţi de campaniile de strângere de fonduri fiindcă nu fac decât să doneze bani unor oameni care nu au nici cea mai mică intenţie de a ajuta. Aceştia îi sfătuiesc pe utilizatori să raporteze imediat astfel de pagini ca spam, pentru a putea fi dezactivate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net