Tradiţii şi obiceiuri de Florii – Intrarea Domnului în Ierusalim

traditii-si-obiceiuri-de-florii_-_intrarea-domnului-in-ierusalim.jpg

Tradiţii şi obiceiuri de Florii – Intrarea Domnului în Ierusalim
Pelerinajul de Florii, o tradiţie bucureşteană
patriarhia.ro

Duminica Floriilor este una dintre cele mai iubite sărbători ale creştinilor ortodocşi. Este un praznic la care credincioşii merg în număr impresionant la biserică pentru a participa la sfânta şi Dumenzeiasca Liturghie şi să primească Sfânta Euharistie. Duminica Intrării Domnului în Ierusalim este o zi binecuvântată, o zi a bucuriei în care copiii Ierusalimului au strigat nevinovat: “Osana, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului". Ziua de Florii este cea de a 40 zi a postului Paştelui, care se şi închie astăzi. Umează săptămâna Patimilor în care, din dragoste şi din respect pentru patimile Domnului nostru Iisus Hristos se cuvine să postim.

Tradiţii şi obiceiuri de Florii – Semnele regalităţii Fiului lui David

Sâmbăta învierii lui Lazăr, urmată de intrarea triumfală a mântuitorului în Ierusalim este un timp al Bucuriei. Uimiţi de minunea învierii lui Lazăr, mort de partu zile, locuitorii Ierusalimului îl întâmpină pe Iisus ca pe un rege lumesc, ei neputând să înţeleagă la acea vreme că înaintea lor se afla însăşi Împăratul cerului şi al Pământului.

Mântuitorul a intrat în Ierusalim, călare pe puiul de măgar, ca să împlinească profeţia “căci iată Împăratul tău vine la tine drept şi biruitor; smerit şi călare pe asin, pe mânzul asinei” (Zaharia 9:9). Solomon a mers la locul în care a fost uns rege călare pe catâr. Oamenii care au aşternut hainele înaintea lui îl recunoşteau pe Iisus drept rege, iar ramurile de finic şi palmier simbolizau acelaşi lucru: Fiul lui David îşi revendica tronul. Intrând astfel în Ierusalim Iisus nu numai că a împlinit profeţia ci a şi strânit mânia fariseilor şi saducheilor, adică învăţaţii care compuneau Sinedriul, organismul care-l va condamna pe Hristos la moarte.

Poporul evreu care a aclamta pe Împăratul lui Israel aştepta ca acesta să aducă pe pământ libertatea, bunăstarea şi prosperitatea lumească. Acesta este şi motivul pentru care cinci zile mai târziu aceiaşi oameni vor striga numele lui Baraba. Împărăţia adusă de Iisus nu este lumească, nu oferă daruri iluzorii şi trecătoare, şi de aceea ei se vor bucura când îl vor vedea spânzuart pe lemn. Oamenii lipsiţi de Duhul lui Dumnezeu vor găsi întotdeauna idealuri în ceea ce le oferă mintea sau omul poate crea, de aceea l-au ales pe Baraba iar despre Iisus au strgat Răstigniţi-l!

Tradiţii şi obiceiuri de Florii – Mielul lui Dumnezeu

Intrarea Domnului în Ierusalim are loc în Duminca în care evreii alegeau  mieii pe care-i vor sacrifica de Paşte şi prin aceasta Mânitorul ne arată că El este Mielul lui Dumnezeu cel care ridică păcatele lumii prin jertfa sa.

Tradiţii şi obiceiuri de Florii -  Pelerinajul

Credincioşii sunt aşteptaţi şi în acest an la tradiţionalul pelerinaj de Florii. Pelerinajul rememorează Intrarea Domnului în Ierusalim iar a lua parte la el, este o mărturie publică a credinţei. În Bucureşti pelerinajul va începe la mănăstirea Radu-Vodă unde episcopul vicar Timotei Prahoveanu va sfinţii ramurile de salcie ce vor fi dăruite celor prezenţi. Procesiunea va fi întâmpinată la Catedrala Sfântul Spiridon Noi şi apoi la Biserica Sfânta Ecaterina. Procesiunea se va lua sfârşit la Catedrala Patriarhală unde Preafericitul Daniel va ţine o predică catehetică şi va sfinţii icoana "Intrării Domnului în Ierusalim".

Loading...

Citește și

  • Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paşti şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

  • Calendar ortodox 2019, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii mai este Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.