Tradiții pentru spor și sănătate la sărbătoarea Întâmpinarea Domnului

Ultima actualizare:

    Întâmpinarea DomnuluiFoto: captură video
Întâmpinarea DomnuluiFoto: captură video

Creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc în ziua de 2 februarie sărbătoarea Întâmpinarea Domnului.

Acest praznic, cunoscut în tradiția populară sub denumirea de Stretenia, slăvește ziua când pruncul Iisus  a fost adus la Templul din Ierusalim de Sfânta lui mamă Maria și de Iosif, dreptul lui tată.

Maria şi Iosif l-au adus la Ierusalim, în Biserica lui Dumnezeu, pe pruncul Iisus și împlineau  astfel tradiția prin care întâiul născut de parte bărbătească era închinat lui Dumnezeu, când acesta împlinea 40 de zile de la naştere. Totodată, acum se împlinea la Templu și tradiționalul  ritual  de curățare a mamei după naștere. Și în zilele noastre  se împlinește  procesiunea  intrării  pruncului în biserică, aducerea lui în fața  ușilor împărătești,  ca și împărtășirea  mamei cu Sfintele Taine.

Cum este cinstită în zilele noastre sărbătoarea

În ziua praznicului, pe data de 2 februarie, pentru a avea spor și sănătate, credincioșii  împlinesc  un ritual  de cinstire  a icoanei Maicii Domnului (Îmblânzitoarea inimilor împietrite” sau ”Profeția lui Simeon”), așa cum mai este numită sărbătoarea în tradiția populară. .

De asemenea,  sărbătoarea  din data de 2 februarie  este umită şi Ziua Ursului. De aceea, în  diverse localități  rurale din țară  în această zi  se împlinește vechea tradiție  și  copiii mai sunt unşi cu grăsime de urs, procurată de la vânători, pentru  ca acei copii să fie  puternici  și căliți ca și ursul. În același scop,  în unele familii, copiii sunt botezați cu numele de Ursu. .

Dacă în această zi este soare, ursul părăseşte bârlogul. Dacă  sunt nori, el îşi vede umbra,  se sperie şi fuge din nou  în bârlog. 

În ziua praznicului, este bine ca mamele ai căror copii sunt bolnavi să dăruiască  copiilor săraci lucruri de îmbrăcăminte.  Astfel, prin împlinirea acestui ritual, este alungată boala  din familiile generoase..

Sărbătoarea din această zi,  numită și Stretaia în tradiția populară este considerată o zi rea, cu multe  ceasuri rele; cine se naște în această zi , sau  cine se căsătorește în data de 2 februarie nu va avea prea multe bucuriii. De aceea, pentru a scăpa de ghinion, aceste persoane trebuie să fie generoase cu cei  necăjiți.

image
image
image
image
image
image
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net