Tradiţii pentru spor şi sănătate de Buna Vestire

Ultima actualizare:

    Creştinii sărbătoresc duminică Blagoveştenia
Creştinii sărbătoresc duminică Blagoveştenia

Duminică, 25 martie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Buna Vestire, prima dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, pe parcursul anului bisericesc. La praznicul Bunei Vestiri, Biserica Ortodoxă celebrează ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Maicii Domnului că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Iată cele mai importante tradiţii legate de această zi.

În calendarul popular, Buna Vestire poartă numele de Ziua Cucului, pentru că pasărea care vesteşte lucruri importante pentru viaţa oamenilor cântă pentru prima dată în acel an. Cântecul lui  va răsuna până la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Profeţia cucului se împlineşte dacă cel care-i ascultă cântecul îndeplineşte  mai multe condiţii: este îmbrăcat în haine de sărbătoare, nu este supărat, flămând şi are bani buzunar.

Cum alungi energiile negative

În Transilvania se mai păstrează un vechi obicei. De seara se pregătesc câteva obiecte pentru împlinirea ritualului: o oală cu jar, tămâie, clopoţei şi chibrituri. Prima persoană care se scoală în acea gospodărie trebuie să iasă din casă, să pună tămâie peste jar şi să înconjoare clădirea de trei ori; apoi, să afume vitele, pomii, făcând zgomot cu clopoţeii. Se spune că împlinirea ritualului are efecte benefice pentru gospodăria respectivă, deoarece alungă paguba, energiile negative şi bolile din perimetrul acelei case.

Stupii şi vitele se aşază la soare

De Buna Vestire, apiculto­rii aşază stupii la soare pentru ca aceştia să  fie plini de miere. De asemenea, şi vitele sunt scoase  din grajduri şi sunt lăsate să stea la soare, fără să poarte jug, pentru a fi sănătoase tot anul.

Pomii se stropesc cu ţuică

În ziua praznicului, pentru ca pomii să aibă rod bogat şi în acel an, trebuie să fie stropiţi cu ţuică. Totodată, în grădini şi în livezi gospodarii aprind focuri, încât pomii „să se dezmorţească” şi să înflorească la timp.  

E dezlegare la peşte

Chiar dacă suntem în Postul Mare al Sfintelor Paşte, de Blagoveştenie  biserica acordă dezlegare la peşte. Totodată, peştele este un  simbol al marelui praznic. De aceea, pentru a fi sănătoşi şi sprinteni ca peştele, este bine să mâncăm peşte în ziua praznicului.

E sărbătoare şi pe 26 martie

Sărbătoarea Bunei Vestiri continuă şi în ziua următoare (pe 26 martie), când credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Arhanghel Gavriil, numit Blagovestelnicul. Şi în această zi se mănâncă peşte, iar ritualul este respectat mai ales în Bucovina. Sfântul Gavriil este protectorul copiilor: el ne aduce veştile bune şi ne ajută pe toţi să cultivăm talentele rudelor tinere.De aceea, este bine să dăruim pachete cu alimente copiilor şi  tinerilor care poartă numele Arhanghelului Gavriil, pentru ca acesta să ne binecuvânteze cu noroc, pe noi toţi.

De unde să cumperi peşte în siguranţă

Credincioşii se pregătesc de marea sărbătoare Buna Vestire, prăznuită de Biserică pe 25 martie. În această zi este dezlegare la peşte, iar românii vor dori să respecte tradiţia. Însă aveţi grijă de unde cumpăraţi!

”În perioada premergătoare sărbătorilor Buna Vestire şi Florii, vă sfătuiesc să nu cumpăraţi peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială. Riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, spune Paul Anghel, directorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), citat de news.ro. 

Acesta a spus că în anii trecuţi comisarii instituţiei au depistat peşte expus direct pe podele, cu suprafaţă mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate sau cu aspect de vechi.”Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare. Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi produse pe ale căror etichete nu e înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta e modificată sau depăşită”, mai spune Paul Anghel, citat de news.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net