Totul despre cea mai bună metodă de diagnosticare a cancerului

Ultima actualizare:

    Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe teme de sănătate la adresa de  e-mail redacţie@click.ro, cu menţiunea „pentru  dr. Cristian Buşoi”foto: 123RF
Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe teme de sănătate la adresa de e-mail redacţie@click.ro, cu menţiunea „pentru dr. Cristian Buşoi”foto: 123RF

Un diagnostic precis, stabilit din timp, este esenţial pentru eficienţa tratamentului în oncologie. Una dintre cele mai moderne metode de depistare şi investigare a tumorilor maligne este examinarea PET/CT sau PET/CT scan.

Cristian Buşoi, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European şi fost preşedinte al CNAS, ne spune ce paşi trebuie să urmeze pacienţii pentru a beneficia de acest tip de investigaţie în mod gratuit în cadrul subprogramului de Monitorizare activă a terapiilor specifice oncologice, din Programul Naţional de Oncologie.

Ce e examinarea PET/CT 

PET/CT-ul presupune combinarea a două metode de examinare pentru o identificare cât mai precisă a tumorilor maligne: tomografia computerizată, care oferă informaţii cu privire la mărimea, forma organelor şi a anomaliilor şi FDG-PET, care oferă informaţii 3D, cu privire la rata metabolismului glucozei în organism. Cele mai multe tumori maligne se dezvoltă foarte repede, de aceea consumul de glucoză este mai mare.  

Recomandarea pentru examinarea PET/CT se va face cu aprobarea comisiei de experţi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Pentru a efectua gratuit o astfel de investigaţie, trebuie să urmaţi câţiva paşi. Să întocmiţi un dosar care trebuie aprobat, să vă prezentaţi la un furnizor de servicii medicale în contract cu casa de sănătate pentru a efectua investigaţia şi să duceţi apoi rezultatul medicului curant. 

Ce trebuie să conţină dosarul? 

Dosarele pacienţilor asiguraţi pentru aprobarea efectuării examinării PET/CT trebuie să conţină următoarele documente: 

  • referat completat de medicul oncolog sau hematolog, avizat de coordonatorul de program din spital; 
  • copie după actul de identitate;
  • consimţământul pacientului;
  • rapoaretele de investigaţii care susţin diagnosticul şi evoluţia bolii, precum şi rezultatul examinării anterioare, dacă este cazul.

Cu excepţia persoanelor internate în spital în tratament cronic, de lungă durată, pacienţii trebuie să depună dosarele în dublu exemplar la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţin. Reprezentanţii Casei vor trimite dosarele mai departe către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). La CNAS dosarele sunt analizate de către o comisie de experţi care va decide aprobarea sau respingerea acestora. În cazul în care dosarul este aprobat, pacientul trebuie să se programeze la un furnizor de servicii medicale pentru efectuarea acestei investigaţii. După primirea rezultatelor, pacientul va merge la medicul curant oncolog sau hematolog, care a întocmit referatul pentru analizarea acestora.

Când nu se realizează

Atenţie, însă! Acest tip de investigaţie se realizează pentru afecţiuni neoplazice şi nu pentru afecţiuni neurologice sau cardiovasculare. Prin acest tip de investigaţie, anumite tipuri de tumori: cele cerebrale, hepatocarcinom, tumori renale, tumori neuroendocrine, carcinom bronhoalveolar, tumori de prostată NU pot fi evaluate. Investigaţia durează între 18 şi 30 minute, iar pentru efectuarea ei este necesară administrarea unui material radioactiv. Acesta se va dezintegra complet în 24 de ore, timp în care este eliminat de organism prin urină, fecale, saliva sau tranpiraţie. Acesta este motivul pentru care medicii specialişti recomandă pacienţilor ca, după efectuarea investigaţiei, să bea multe lichide. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net