Tot ce trebuie să ştii despre tichetele de vacanţă

Ultima actualizare:

    Voucherele vor fi acordate începând cu 1 iulieFoto: 123rf
Voucherele vor fi acordate începând cu 1 iulieFoto: 123rf

Autoritatea Naţională pentru Turism a finalizat normele privind acordarea, în acest an, a voucherelor de vacanţă, iar acum se aşteaptă publicarea documentului în Monitorul Oficial. Cel mai probabil, voucherele vor fi acordate începând cu 1 iulie.

Ce sunt voucherele de vacanţă

Voucherele de vacanţă reprezintă bonuri de valoare, emise de unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice şi acordate persoanelor angajate, prin încheierea unui contract individual de muncă. În cazul angajaţilor în sistemul public, se vor acorda doar vouchere, nu şi bani sau prime. În cazul angajaţilor în sistemul privat, rămâne la latitudinea angajatorului dacă acordă prime sau vouchere de vacanţă, cu ocazia plecării salariatului în concediul de odihnă, în funcţie de sumele prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate.

Care este valoarea tichetelor

Salariaţii pot primi vouchere de vacanţă o singură dată pe an, în limita a şase salarii minime brute pe economie.  În acest moment, salariul minim brut pe economie este de 975 de lei, însă valoarea lui va creşte de la 1 iulie la 1.050 de lei. Astfel, angajaţii ar putea beneficia de vouchere de vacanţă de până la 6.300 de lei.

Anul acesta apar şi vouchere electronice

Începând din acest an, eliberarea tichetelor de vacanţă se va face şi în format electronic, nu doar pe hârtie. Angajatorul stabileşte sub ce formă acordă aceste tichete, de comun acord cu organizaţiile sindicale sau reprezentanţii salariaţilor. Fiecare voucher de vacanţă pe suport electronic este valabil numai dacă are înscrise următoarele menţiuni:

  • Emitentul şi datele sale de identificare;
  • Angajatorul şi datele sale de identificare;
  • Numele, prenumele şi codul numeric personal al angajatului;
  • Perioada de valabilitate a utilizării voucherului de vacanţă;
  • Interdicţia de a utiliza voucherul de vacanţă în alte locuri decât în unităţile afiliate;
  • Elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României.

Voucherele electronice pot fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanţă acordate de către angajator şi pot fi utilizate doar pentru achiziţionarea pachetelor de servicii turistice. Atenţie! Aceste tichete nu permit efectuarea de operaţiuni de retrageri de numerar.

Care este valabilitatea tichetelor

Tichetul de vacanţă are perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii. Fiecare voucher pe suport de hârtie este valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă şi cuprinde următoarele menţiuni:

  • Emitentul şi datele sale de identificare;
  • Valoarea nominală a vou­cherului (10, 20, 30 40 sau 50 lei);
  • Angajatorul şi datele sale de identificare;
  • Numele, prenumele şi codul numeric personal al angajatului;
  • Spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat şi aplicării ştampilei unităţii afiliate;
  • Elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României;
  • Interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea voucherului şi valoarea pachetului de servicii;
  • Perioada de valabilitate a utilizării voucherului;
  • Interdicţia de a utiliza voucherul de vacanţă în alte locuri decât în unităţile afiliate;
  • Elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României.

Alte noutăţi

  • Emitenţii voucherelor vor ţine evidenţa tranzacţiilor printr-un sistem informatic pentru o perioadă de cel puţin cinci ani.
  • În cazul voucherelor pe suport electronic, valoarea acestora nu va fi transferată de angajatori beneficiarilor, ci de către emitenţii voucherelor.
  • Beneficiarii vor putea utiliza tichetele de vacanţă pe baza actului de identitate şi doar pentru servicii turistice de la unităţile afiliate.
  • Valabilitatea voucherelor este de un an de la data emiterii, iar la sfârşitul acestei perioade sau la data încetării contractului de muncă angajatul va trebui să restituie voucherele de vacanţă pe suport de hârtie sau suport electronic.
  • Dacă un beneficiar utilizează vouchere de vacanţă necuvenite, acesta va fi obligat la plata contravalorii acestora către angajator.
  • Angajatorii sunt obligaţi să-şi instruiască angajaţii să nu vândă voucherele de vacanţă.

Ce oferte găseşti în această vară la munte şi la mare

  • Eximtur

Neptun – Hotel Decebal, 3 stele, serii de 6 nopţi, ofertă valabilă în perioada 27 iunie – 2 iulie, cazarea fără mic dejun costă 300,15 lei/persoană, iar cazarea cu trei mese incluse ajunge la 783,15/persoană.Venus - Hotel Rodica, 2 stele, serii de 5 nopţi, ofertă valabilă în perioada 21 iunie - 30 iunie, cazarea fără mic dejun costă 201,25 lei/persoană, iar cazarea cu trei mese incluse ajunge la 517,50 lei/persoană.

  • Christian Tour

Predeal – Cabana 3 Brazi, 3 margarete, serii de 5 nopţi, ofertă valabilă în perioada 28 iunie – 3 iulie, cazarea în cameră dublă fără masă te costă 438 lei/persoană, iar cu mic dejun ajunge la 750 lei/persoană.Mamaia – Hotel Voila Caraiman, 3 stele, serii de 3 nopţi, ofertă valabilă în perioada 30 iunie – 3 iulie, cazarea în cameră dublă cu mic dejun costă 240 lei/persoană.

  • Paralela 45

Neptun – Hotel Dacia, 2 stele, serii de 6 nopţi, ofertă valabilă pentru perioada 19 iunie  - 25 iunie cazarea în cameră dublă, fără masă, ajunge la 109 euroSinaia – Hotel Rina Vista, 3 stele, 5 nopţi, ofertă valabilă în perioada 21 iunie-26 iunie, cazarea în cameră dublă cu mic dejun costă 224 euro

  • Europa Travel

Eforie Nord – Hotel Vera, 3 stele, serii de 5 nopţi, ofertă valabilă în perioada 24 iunie-29 iunie, o cameră dublă cu mic dejun inclus costă 438 lei/persoană, cu mic dejun inclus, prânz sau cină costă 719 lei/persoană, iar cu mic dejun, prânz şi cină costă 1000 lei/persoană.Costineşti – Hotel Tiberius, 3 stele, serii de 5 nopţi, ofertă valabilă în perioada 1 iulie – 7 iulie, o cameră dublă fără masă costă 313 lei/persoană, cu mic dejun ajunge la 469 lei/persoană, cu mic dejun şi cină costă 688 lei/persoană, cu mic dejun şi prânz costă 719 lei/persoană, cu mic dejun, prânz şi cină costă 938 lei/persoană.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net