Toaleta elevilor, în spatele curții. Așa încep cursurile mulți copii

Ultima actualizare:

    Aici sunt toaletele elevilor din Alimpești
Aici sunt toaletele elevilor din Alimpești

Şcolarii şi preşcolarii din comuna gorjeană Alimpeşti merg încă la toaletă în fundul curţii, pentru că autorităţile nu au terminat grupurile sanitare decente, informează Mediafax. Un părinte îi recomandă copilului să meargă la baie acasă sau să se abţină. Probleme sunt şi în judeţele Cluj, Timiş şi Olt.

Peste o sută de preşcolari şi elevi din comuna Alimpeşti vor reveni la cursuri, la şcoala gimnazială din localitate, cu toaleta în fundul curţii şi fără apă curentă. Reprezentanţii Primăriei susţin că au început construirea unor grupuri sanitare moderne, însă nu au bani pentru finalizarea lucrărilor.

Toaleta din curtea Şcolii Gimnaziale Alimpeşti nu are energie electrică şi apă curentă.

Primarul Daniel Floarea a declarat, pentru Mediafax, că lucrările la un nou grup sanitar au început recent, însă au fost oprite din lipsă de fonduri. Unitatea de învăţământ nu are, deocamdată, autorizaţie sanitară de funcţionare pentru că nu îndeplineşte condiţiile igienico-sanitare impuse.

„Investiţiile le-am făcut din bugetul local, toate sunt scumpe, bani nu prea sunt. Am luat materiale, costă în jur de 2.000-3.000 de lei. Nu ne-am permis până acum, cu banii e foarte dificil”, a spus Daniel Floarea, primarul comunei Alimpeşti.


    Peste o sută de elevi din Alimpești sunt nevoiți să-și facă nevoile aici
Peste o sută de elevi din Alimpești sunt nevoiți să-și facă nevoile aici

Unii dintre părinţi îi sfătuiesc pe cei mici să nu folosească latrina din curte.

„Dacă nu s-a putut face ceva în atâtea luni, ani chiar, unde să ducem copiii? Norocul meu e că ai mei sunt mărişori, unul în clasa a VII-a, fetiţa în clasa a II-a şi îşi mai poartă singuri de grijă. Ori se duc înainte să plece, acasă, la toaletă, ori se abţin. Când au fost mici, nu ştiu cum s-au descurcat, nu au apă să se spele pe mâini”, a spus Tatiana Rădulea, mama unor elevi ai Şcolii Gimnaziale Alimpeşti.

Unul dintre consilierii locali susţine că banii sunt direcţionaţi către servicii inutile.

„Caută copiii beţe prin curte când merg la toaletă ca să împingă hârtia cu beţele. Este strigător la cer ceea ce se întâmplă! În comuna aceasta doar s-au furat bani. Nu s-a făcut nimic pentru oameni. 250 de milioane plătim pe lună pentru nişte oameni care nu mişcă un pai în comună, avem doi angajaţi la Centrul de Turism, în condiţiile în care nu avem niciun obiectiv turistic în comună. Mereu merg pe la şcoli şi nu fac absolut nimic, decât acolo unde se pot fura bani. Părinţilor le e frică să vorbească pentru că mai au nevoie de un act, ceva de la Primărie şi nu îi serveşte. Păcat de comuna aceasta!”, a declarat consilierul local PMP, Leonida Belgher.

Probleme au şi unele şcoli din judeţele Cluj, Timiş şi Olt, cu câteva zile înainte de începerea noului an şcolar.

În judeţul Timiş, nouă unităţi de învăţământ nu au autorizaţie de funcţionare înainte de începerea şcolii, iar alte 24 au primit o notificare negativă, după ce au fost identificate mai multe nereguli, printre care şi un colegiu din Timişoara, al cărui etaj superior a fost închis pentru că plouă în sălile de clasă.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, Luminiţa Răveanu, a declarat că în judeţ sunt 24 de unităţi de învăţământ care au primit o notificare negativă de certificare a conformităţii, fiind descoperite mai multe nereguli în urma controalelor efectuate.

„Problemele la şcolile cu notificări negative sunt lipsa apei curente, clădiri degradate pe exterior, unele chiar şi pe interior, în sălile de clasă, un număr de grupuri sanitare insuficient pentru numărul elevilor care-şi desfăşoară activitatea în acele unităţi şcolare, mobilier degradat, desfăşurarea activităţii de tip after-school fără a se asigura spaţiu separat pentru servirea mesei”, a explicat Luminiţa Răveanu.

În judeţul Cluj, aproape o sută de obiective de învăţământ preuniversitar din judeţul Cluj nu sunt autorizate sanitar înaintea începerii anului şcolar, unele dintre acestea prezentând acoperiş neetanş, infiltraţii de apă, clădiri degradate, mobilier vechi, iar altele nu au apă potabilă.

Sunt afectaţi peste 1.000 de elevi.

Medicul şef Dorina Duma, reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, a declarat, că au fost constatate, la Grădiniţa ”Pinocchio” din Câmpia Turzii, un acoperiş neetanş cu jumătate din tavane infiltrate cu ape meteorice, la atelierele Colegiului Tehnic ”Someş” Dej clădirea este afectată de infiltraţii cu apă meteorică, iar Grădiniţa “Aschiuţă” Cluj-Napoca nu are cabinet medical şi izolator precum şi spaţii suficiente la blocul alimentar.

În Olt, 150 de unităţi de învăţământ nu sunt autorizate sanitar, iar 95 dintre acestea nu au nici autorizaţie de securitate la incendiu

Numărul şcolilor neavizate sanitar este în creştere faţă de anul trecut.

Potrivit reprezentanţilor DSP Olt, cele mai multe şcoli care au rămas fără autorizaţie sanitară nu au sursă proprie de apă potabilă sau au apă ce nu respectă parametrii de potabilitate, iar multe clădiri au componente de construcţii deteriorate, precum: faţade, tavane, pereţi interiori şi acoperişuri.

Totodată, sunt unităţi cu mobilier şcolar degradat sau neadaptat ca dimensiuni la vârsta copiilor aflaţi în pregătire, cu iluminat natural sau artificial necorespunzător, etc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net