Timişorenii vor reface Marşul Libertăţii, pe acelaşi traseu ca în 1989. Pe 20 decembrie vor suna sirenele antiaeriane

revolutie-timisoara-11_0.jpg

Timişorenii organizează, duminică, Marşul Libertăţii pe acelaşi traseu urmat la Revoluţie

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Timişorenii organizează, duminică, Marşul Libertăţii pe acelaşi traseu urmat la Revoluţie, iar luni au loc o serie de manifestări pentru a marca 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Marţi,17 decembrie, este declarată zi de doliu, iar în 20 decembrie, la ora 12.00, are loc declanşarea sirenei antiaeriene pentru a marca dobândirea de către Timişoara a statutului de oraş liber de comunism.

Marşul Libertăţii are loc, duminică, 17 decembrie, de la ora 17.00, pe traseul Piaţa Maria (locul de unde a izbucnit Revoluţia de la Timişoara) şi până în Piaţa Victoriei. Aici va avea loc o depunere de candele pe scările Catedralei Mitropolitane, în memoria eroilor martiri.

În data de 16 decembrie, de la ora 11.00, este programată şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara, dedicată comemorării eroilor martiri din Timişoara. Pe parcursul zilei, mai au loc Ziua Porţilor Deschide la Memorialul Revoluţiei de pe strada Oituz, vernisaje de pictură şi lansări de carte.

La ora 17.00, are loc un concert de muzică folk cu Mircea Vintilă, Mircea Baniciu şi Ducu Bertzi pe scena din Piaţa Victoriei sau, în caz de vreme nefavorabilă, la Filarmonica Banatul.

De la ora 19.00, la Catedrala Mitropolitană, elevii Liceului ”Ion Vidu” vor susţine un concert, iar de la aceeasi oră, pe scena Operei, va avea loc spectacolul ”Revolta”, un spectacol de balet inspirat după evenimentele din 1989 la care participă Maia Morgenstern şi Ion Caramitru.

De la ora 20.00, va avea loc un moment de reculegere şi aprindere a cendelelor în Piaţa Victoriei, iar de la ora 23.45 va fi o liturghie la Biserica Martirilor.

La evenimentele de luni este aşteptat şi preşedintele Klaus Iohannis, potrivit news.ro.

Ziua de 17 decembrie este declarată zi de doliu, la Timişoara. În această zi au loc slujbe de pomenire a eroilor martiri şi depuneri de coroane, iar de la ora 18.00 va avea loc un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor martiri pe treptele Catedralei Mitropolitane.

În 18 decembrie, de la ora 18.00, are loc o depunere de candele la Catedrala Mitropolitană, iar în 19 decembrie este programată o adunare festivă pentru celebrarea a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 şi lansarea volumului ”Proclamaţia de la Timişoara - în contextul Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, la Universitatea de Vest.

În 20 decembrie, la ora 12.00, are loc declanşarea sirenei antiaeriene timp de trei minute pentru a marca dobândirea de către Timişoara a statutului de oraş liber de comunism.

De la ora 15.30, are loc o şedinţa festivă în sala Operei Române, iar seara, de la ora 18.00, este ”Rock for Revolution” în Piaţa Victoriei la care participă Cargo, Phoenix, Pro Musica, Sonatic.

La evenimente este aşteptat şi premierul Ludovic Orban.  În 21 decembrie are loc o expoziţie, iar în 22 decembrie eroii martiri ai Revoluţiei Române vor fi pomeniţi în toate bisericile din Episcopia Timişoarei.

În perioada 19 - 20 decembrie are loc pelerinajul ”Pe urmele cenuşii Eroilor Martiri Timişoreni dispăruţi în Revoluţia din Decembrie 1989” în cadrul căruia urmaşi ai martirilor din Timişoara vor porni spre Bucureşti. 

Este programată o depunere de coroane la troiţa crematoriului ”Cenuşa” din Bucureşti, parastas şi slujba de pomenire la Popeşti-Leordeni- Monumentul şi Biserica Eroilor Martiri, în memoria eroilor ucişi la Timişoara.  În 21 decembrie are loc un Pelerinaj la Slatina: ”Pe urmele Martirilor Timişoreni dispăruţi în Revoluţia din Decembrie 1989”.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • Timişoara, 16 decembrie, avea să însemne începutul sfârşitului pentru regimul comunist condus de Nicolae Ceauşescu. Şi primele lozinci scandate în gura mare şi nu pe la colţuri: „Libertate!”, „Jos Ceauşescu!” . Se cântă „Deşteaptă-te, române!”. Dar e şi ziua în care represiunea autorităţilor începe să-şi arate primii colţi sângeroşi.

  • Pare incredibil, dar se împlinesc 30 de ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989, ce a schimbat radical destinul ţării, dar şi al zecilor de milioane de români. Click! vă propune un serial în care vor fi rememorate principalele repere ale acelei săptămâni de graţie ce a spulberat regimul comunist şi pe liderul acestuia, ce părea de neclintit, Nicolae Ceauşescu. Iar începutul acelei mişcări revoluţionare a fost în Timişoara, pe 15 şi mai ales, 16 decembrie 1989.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5