„Țigările electronice sunt la fel de toxice ca cele clasice!”

Ultima actualizare:

    Țigara electronică, la fel ca cea clasică, este toxică, deoarece conține: gudron, nicotină și dioxid de carbon
Țigara electronică, la fel ca cea clasică, este toxică, deoarece conține: gudron, nicotină și dioxid de carbon

Fumatul este un factor important în declanșarea și perpetuarea bolilor cardio-vasculare, spun cardiologii și pneumologii, cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, sărbătorită în fiecare an la 31 mai. Important de știut însă pentru fumători este faptul că țigările electronice sunt la fel de dăunătaore ca și cele clasice. Iată de ce!

Statisticile arată că aproape 19.000 de bărbați, cu vârste între 15 și 64 de ani, au suferit un infarct miocardic acut, în 2015, în România. Dincolo de aceste date seci, este vorba de 19.000 de copii, tați, frați, bunici. Fiecare dintre ei este cineva drag pentru unii dintre noi. De asemenea, două din o mie de femei, cu vârste între 45 și 54 de ani, adică mame, fiice, soții, surori au fost diagnosticate și ele cu această boală.  Unii dintre acești oameni și-au pierdut viața. Atât de mulţi, din păcate, încât România se află pe primul loc în Uniunea Europeană după rata standardizată a mortalității asociate infarctului miocardic acut.

Și, atenție! Consumul de tutun este unul dintre factorii de risc majori pentru bolile cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic acut, boală coronariană ischemică, accident vascular cerebral, iar, în cazul adulţilor cu vârsta până în 50 de ani, este principalul factor de risc.

Ce efect are nicotina asupra organismului?

Prof. dr. Doina Dimulescu, șeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Elias, spune că toate statisticile mondiale plasează România pe un loc fruntaș la mortalitatea prin boli cardio-vasculare, iar acestea sunt strâns legate de fumat, în foarte multe cazuri. „Cei mai mulți pacienți care au venit la noi în spital cu infarct miocardic erau fumători. În 2017, am avut la Elias 612 cazuri de infarct, iar fumatul este un factor important în declanșarea unui infarct. Și asta, pentru că nicotina reduce fluxul sangvin, crește tensiunea arterială, activează sistemul nervos simpatic și precipită aritmiile. De asemenea, monoxidul de carbon aflat în fumul de țigară alterează vasele de sânge”, a explicat prof. Dimulescu, cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun.

La rândul său, dr. Horia Nicolae, neurolog la Spitalul Elias, întărește cele spuse de prof. Dimulescu: „Studiile arată că nicotina afectează sistemul vascular. De pildă, anul trecut, la Elias, am avut 2023 de cazuri de accidente vasculare cerebrale. 15% din acești pacienți au avut sub 60 de ani, iar peste 80% erau fumători”, adaugă medicul.

Cum sunt afectați și nefumătorii?

Referitor la țigările electronice, apărute de câțiva ani și în România, pneumologii spun la unison că acestea sunt la fel de nocive ca cele clasice. „Nu numai cei care folosesc țigările electronice sunt afectați de substanțele inhalate, ci și cei din jurul lor, deoarece acestea poluează prin eliminarea subtanțelor respective în aer. Tocmai de aceea țigările electronice n-ar trebui să fie disponibile peste tot”, spune dr. Dragoș Bumbăcea, șeful compartimentului Pneumologie de la Spitalul Elias. „Când se introduc în plămâni diverse substanțe chimice încălzite, n-are cum să iasă bine”, a concluzionat specialistul.

O nouă substanță care poate fi fatală

Medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, de la Institutul „Marius Nasta” spune că „nicotina este principala substanță din țigări, care distruge inima”. Astfel, atât țigările clasice, cât și cele electronice sunt extrem de toxice pentru organism. „Trebuie știut că țigările electronice conțin nicotionă într-o formă lichidă, care este încălzită. Studii realizate chiar de producătorii de țigări arată că și țigările electronice conțin gudron, nicotină și dioxid de carbon, chiar dacă în cantități mai mici. În timp ce o țigară clasică conține 25.2 mg de gudron, una electronică are 9.8 mg. Țigara clasică are 1.7 mg de nicotină, iar electronica, 1.1 mg de nicotină. Țigara clasică are 33.0 mg dioxid de carbon, cea electronic, 0.44 mg. „Nimic care intră în plămâni sub această formă nu poate să nu-ți facă rău. Mai mult, în afară de nicotină, gudron și dioxid de carbon, țigările elctronice elimină și o substanță numită cianohidrină formaldehidă, provenită de la folia de plastic din interior, care se încălzește în momentul folosirii. Aceasta este o substanță chimică ce poate produce explozii când este expusă la căldură, iar pentru sănătate este extrem de toxică, putând fii fatală. Așadar, țigările electronice au același efect ca și cele clasice, în primul rând, pentru că orice produs care conține nicotină este toxic”, a încheiat dr. Ciobanu.

În concluzie, tutun există atât în țigările clasice, cât și în dispozitivele care încălzesc tutunul. Nicotină există atât în orice produs care conţine tutun, cât şi în ţigările electronice. Astfel, atât țigările clasice, cât şi produsele din „noua generație” (țigări electronice, dispozitive de încălzire a tutunului) favorizează apariția bolilor cardiovasculare.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net