Astăzi se împlineşte un an de la apariţia primului caz de COVID-19 în România. Au fost 365 de zile în care viaţa ni s-a schimbat.
Cum am trăit în pandemie? Cum ne-au afectat restricţiile bugetul, relaţiile familiale şi viaţa socială? Reporterii Click! au stat de vorbă cu români care ne-au povestit prin ce au trecut.
1.mircea_mirodeanu_51_ani_manager_firma_imobiliara_copy.jpg

Mirodeanu Mircea, 51 de ani, manager agenţie imobiliară.
”M-a afectat această pandemie din toate punctele de vedere. Mi-a schimbat viaţa, mi-a creat probleme în ceea ce priveşte munca mea de zi cu zi, m-a lovit în tot şi toate. Şi nu doar pe mine, ci şi pe prietenii mei. Nu cunosc pe nimeni să nu fi fost afectat sau să nu aibă probleme”
2.florin_ionescu_36_ani_muzician_copy.jpg

Ionescu Florin, 36 de ani, muzician.
”M-a rupt, m-a distrus Covidul! Eram în Germania şi nu am mai putut să stau acolo când a venit virusul acesta, m-au dat afară. Eu cânt şi am rămas fără posibilitatea de a-mi câştiga existenţa. Am venit aici în ţara mea şi sub pretextul că bântuie coronavirusul nu mă lasă să cânt nicăieri. Am vrut la metrou şi m-au dat afară”
3.ion_misu_65_ani_pensionar_copy.jpg

Ion Mişu, 65 de ani, pensionar.
”Criza COVID m-a lovit şi la venituri, şi sufleteşte. Am stat închis în casă săptămâni de zile, se ferea lumea de mine ca de ciumaţi. Am făcut cumpărături la orele care le-au vrut guvernanţii, cu banii pe care ni i-au dat. Am stat la colivie şi am îndurat”
4.marinoiu_maria_19_ani_studenta_copy.jpg

Marinoiu Maria, 19 ani, studentă.
”Privind retrospectiv, spun clar că am fost afectată. Sunt studentă la Arhitectură şi când am terminat clasa a XII-a a fost greu să mă pregătesc online pentru facultate. Am pierdut viaţa socială, prietenii nu mi i-am văzut decât pe fugă, pe alţii deloc. Acum la facultate nici nu se ştie cum o să învăţăm”
5.pitulice_rares_18_ani_elev_copy.jpg

Pitulice Rareş, 18 ani, elev.
”Sunt lucruri la care clar am fost afectat de pandemie. În primul rând sunt în clasa a XII-a şi orele online nu se compară cu şcoala normală şi cel mai bine îmi dau seama acum, când ne-am întors la şcoală. În plus, nu mai pot să mă văd ca înainte cu prietenii, mi-au lipsit colegii. Sunt alte reguli care te încurcă”
6.rata_nicolae_44_ani_anticar_copy.jpg

Raţă Nicolae, 44 de ani, anticar.
”Pe mine nu m-a afectat pandemia. Am avut noroc că am avut o rezervă de cărţi din care am tot vândut şi am avut cu ce să trăiesc. Pe alţii însă criza sanitară i-a doborât, i-a terminat. Ştiu oameni care nu au bani deloc, fac foamea. Dacă aţi şti cât de necăjită este lumea după un an de pandemie...”
7.coman_emilia_42_ani_muncitor_copy.jpg

Coman Emilia, 42 de ani, muncitor.
”Spui COVID-19, spui suferinţă, spui boală, spui necazuri. Virusul a adus foamete şi criză în toate casele, şi la mine, şi cred că la toată lumea, doar la politicieni nu. Suntem şi acum speriaţi, chiar dacă a trecut un an. Noroc că familia este ok, dar am evitat să-i punem în pericol, am încercat să respectăm regulile”
8.tanase_stefania_64_ani_pensionara_copy.jpg

Tănase Ştefania, 64 de ani, pensionară.
Sunt fericită că nu m-am îmbolnăvit, am respectat regulile sanitare şi a fost bine, mulţumesc lui Dumnezeu. Nu am sărăcit, m-am descurcat. Nu ştiu alţii, dar eu nu mă plâng. Ba chiar am reuşit să ies şi cu prietenii, dar cu respctarea regulilor”
9.mihaila_anca_63_pensionara_copy.jpg

Mihăilă Anca, 63 de ani, pensionară.
tiu că unii oameni au fost loviţi crunt de când a apărut pandemia. Eu însă am fost chibzuită, am fost cu ochii în patru, am evitat contactele cu persoanele necunoscute, am reuşit să mă văd şi cu prietenii, a fost bine. Şi cu banii nu am suferit, mă declar fericită că sunt sănătoasă şi la mine totul este bine”
10.cristea_rodica_70_ani_pensionara_copy.jpg

Cristea Rodica, 70 de ani, pensionar.
”Să spun că nu a fost greu aş minţi. Dar acum, gândindu-mă în urmă, aş spune că am reuşit să rezolv toate problemele, deşi nu mi-a fost uşor deloc. La cumpărături de exemplu ieşeam doar în orele fixate, nu mă băgam în aglomeraţie, respectam regulile sanitare, mă protejam atât pe mine, cât şi familia mea.