Tiberiu Niţu nu mai are girofar, dar are dosar penal

Ultima actualizare:

    Tiberiu Niţu a demisionat acum câteva zile din funcţia de procuror generalfotografii: inquam photos
Tiberiu Niţu a demisionat acum câteva zile din funcţia de procuror generalfotografii: inquam photos

Dacă Tiberiu Niţu nu ar fi demisionat zilele trecute, am fi asistat la o nouă premieră pentru jusitiţia din România: primul procuror general urmărit penal. DNA a deschis pe numele fostului şef de la parchete un dosar penal pentru complicitate la abuz în serviciu în scandalul coloanelor oficiale ilegale.

Fostul procuror general Tiberiu Niţu a fost audiat marţi dimineaţa (9 februarie) la sediul DNA în dosarul coloanelor oficiale ilegale, după ce numele său a apărut în scandalul în care fostul vicepremier Gabriel Oprea e acuzat de abuz în serviciu. Niţu a fost chemat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu.

El e suspectat că a beneficiat de aproximativ 700 de ori de coloane oficiale fără ca legea să prevadă această posibilitate.Fostul procuror general Tiberiu Niţu a stat aproape o jumătate de oră la DNA, notează gandul.info, el declarând la ieşire că nu a solicitat şi nu a avut niciodată coloană oficială, ci doar nivelul de protecţie care i se asigură oricărui demnitar în funcţie de responsabilităţile sale. El a susţinut că modalitatea efectivă de punere în aplicare a măsurilor de protecţie nu este atributul beneficiarului protecţiei, ci al instituţiilor specializate ale statului.Potrivit unui comunicat al DNA, prin protocolul încheiat cu Ministerul de Interne, prin care Poliţia Rutieră “a asigurat, cu caracter permanent, însoţirea deplasărilor efectuate” de  Niţu  i-a adus un folos necuvenit fostului procuror general care, potrivit legii, nu trebuia să beneficieze de asemenea dispozitiv.“În condiţiile în care procurorul general nu era îndreptăţit să beneficieze de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime şi un prejudiciu material Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, precum şi un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se spune în comunicatul DNA.

Tiberiu Niţu a demisionat acum câteva zile din funcţia de procuror general, la peste o săptămână după ce numele său a apărut în dosarul de abuz în serviciu al fostului vicepremier Oprea.

Oprea avea coloană oficială şi la piaţă

Gabriel Oprea
Gabriel Oprea

Pe 25 ianuarie, procurorii DNA au cerut avizul Senatului pentru urmărirea penală a fostului vicepremier Gabriel Oprea. Procurorii îl acuză pe Oprea de abuz în serviciu pentru modul în care a folosit dispozitivele de coloană oficială ale Poliţiei Rutiere, pe când conducea Ministerul Afacerilor Interne. Se pare că fostul ministru a folosit de peste 1.600 de ori coloana oficială fără a avea acest drept. El efectua deplasările cu girofar chiar şi spre casă, restaurant sau piaţă.Senatorii au votat săptămâna trecută încuviinţarea urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea.

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net