Ţi-ai asigurat locuinţa? Uite când nu primeşti nici un ban!

Ultima actualizare:

    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De cele mai multe ori, când cumperi asigurarea pentru locuinţă, eşti atent la riscurile care sunt asigurate. Este normal să vrei să ştii în ce situaţii vei fi despăgubit. Însă, un lucru foarte important, pe care îl ignori, este secţiunea „excluderi” din contractul pe care îl semnezi. Aici afli care sunt cazurile când asiguratorul nu-ţi plăteşte nici un ban. Specialiştii economica.net ne spun la ce să fim atenţi.

Pe cât de important este să ştim care sunt situaţiile în care asiguratorul ne despăgubeşte, pe atât de important este să cunoaştem şi cazurile în care, deşi plătim poliţa, nu primim nici un leu. Asta, pentru a nu avea surprize neplăcute. 

Este limitat dreptul legal la succesiune

Cel puţin trei societăţi de asigurare importante de la noi limitează, în cazul asigurărilor de locuinţă, dreptul legal la succesiune. Mai clar, contractul de asigurare prevede la secţiunea „excluderi” că moştenitorii beneficiarului nu pot ridica pretenţii de despăgubire în cazul decesului acestuia. Iar în situaţia asigurării de locuinţă, care acoperă inclusiv riscuri letale cum ar fi cutremurul sau alunecările de teren, o astfel de clauză contractuală este extrem de importantă. Practic, în cazul în care semnatarul contractului moare în timpul unui cutremur sau alunecări de teren care îi distrug integral locuinţa, familia acestuia nu primeşte despăgubirea pentru casă. Această prevedere este o clauză abuzivă, dar dacă familia nu o contestă în instanţă, ea primează în faţa legii. Cu alte cuvinte, familia nu va primi banii decât în urma unui proces. Dezavantajul acestuia este faptul că astfel de acţiuni durează şi până la doi, trei ani. 

Blocul are crăpături? Nu iei banii!

Majoritatea contractelor de asigurare a locuinţei spun că asiguratul nu va fi despăgubit dacă există crăpturi în pereţii de rezistenţă ai imobilului sau tencuiala exterioară este degradată. Însă câte blocuri din România, vechi, construite pe vremea comunismului, nu au crăpături şi tencuiala căzută? Foarte multe! Evită societăţile care îţi impun în contract astfel de clauze. 

Atenţie la clauze ambigue!

Alte clauze incluse în categoria „excluderi” au nivel de ambiguitate extrem de ridicat şi pot permite asiguratorului să refuze plata despăgubirilor. De exemplu, „pagubele produse ca urmare a revoltelor sau tulburărilor sociale nu sunt despăgubite”. Dar, această clauză nu este însoţită şi de o definiţie a „tulburărilor sociale”, ceea ce la să loc de interpretări. Atenţie şi la asigurarea „proporţională” - tipul de asigurare pe care îl cumperi. Dacă achiziţionezi o „asigurare proporţională”, nu vei primi toţi banii. 

Ce riscuri ar trebui să acopere asigurarea?

În primul rând, asigurarea ar trebui să acopere riscurile ataşate clădirii din care face parte locuinţa. În al doilea rând, ar trebui să asigure bunurile din locuinţă şi eventuialele accidente suferite de membrii familiei în interiorul locuinţei. Nu în ultimul rând, este importantă şi răspunderea civilă faţă de terţi, precum eventualele pagube provocate vecinilor de o banală inundaţie. 

Tipuri de asigurări pentru locuinţă

Asigurarea locuinţei poate fi de două tipuri: asigurarea obligatorie (PAD) şi asigurarea facultativă.

Asigurarea obligatorie a locuinţei reprezintă un produs standard şi acoperă trei riscuri, indiferent de zona în care este amplasată locuinţa şi de riscurile la care eşti expus: cutremure, inundaţii, alunecări de teren. Singurele locuinţe care nu vor putea fi asigurate obligatoriu sunt cele din clădirile cu bulină roşie. Pentru o sumă asigurată de 20.000 euro, vei plăti 20 euro pe an. Pentru o sumă asigurată de 10.000 euro vei plăti 10 euro pe an. 

Asigurarea facultativă a locuinţei este un produs specific al companiilor de profil prin care se pot asigura apartamente, case sau imobile împotriva producerii anumitor riscuri prevăzute în contractul de asigurare. 

Fii atent la notorietatea şi stabilitatea companiei de la care cumperi poliţa de asigurare a locuinţei. Orice companie din România poate fi verificată pe site-ul oficial al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net