Theodor Paleologu, despre deschiderea bisericilor de Înviere: ”Să fim creștini, nu cretini!”

Ultima actualizare:

    Theodor Paleologufoto: arhiva personală
Theodor Paleologufoto: arhiva personală

Fost candidat la președinția României, Theodor Paleologu a comentat, pe pagina personală de Facebook, decizia autorităților de a ține închise bisericile în noaptea de Înviere.

Paleologu a demontat argumetele celor care cer deschiderea bisericilor, subliniind că lăcașurile de cult nu funcționează ca niște supermarketuri, de unde oamenii pot cumpăra credință.

”În disputa legată de deschiderea bisericilor în noaptea de Înviere ar trebui să mai și gândim, nu doar să repetăm clișee și sloganuri.

1) Analogia cu magazinele de mâncare este ineptă. Bunurile spirituale sunt diferite de cele materiale și nu te duci să le iei cu punga de la magazin. Biserica nu e prăvălie.

2) Argumentul că bisericile nu s-au închis în timpul epidemiilor de ciumă din secolele VI și XIV demonstrează exact contrariul. Pe atunci nu se știa nimic despre răspândirea epidemiilor.

3) Există o specie de apucați care au impresia că se opun secularizării, dar care, de fapt, o accelerează prin atitudinile lor lipsite de minte. Se tot încăpățânează să ofere adversarilor lor nuielele cu care să fie flagelați. Și nu doar ei, ci întrega Biserică. Biserica Ortodoxă Română trebuie să evite cu orice preț să fie asociată cu o explozie a cazurilor de coronavirus.

4) Comparația cu persecuția din timpul regimului comunist nu este doar cretină, ci de-a dreptul nerușinată.

5) Vocile care cer deschiderea bisericilor de Paște sunt cu totul minoritare. Un singur episcop a derapat grav. Majoritatea ierarhilor, preoților și credincioșilor au o atitudine înțeleaptă și responsabilă.

6) În sfârșit și cel mai important, dacă ieșim în noaptea de Înviere pe balcoane, dacă aprindem cîte o lumânare și cântăm «Cristos a-nviat», transformăm întreaga țară într-o imensă biserică. Să fim creștini, nu cretini”, a scris Paleologu pe contul personal de Facebook.

Klaus Iohannis: ”Pentru milioane de credincioși e o dramă”

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis un mesaj credincioșilor pentru perioada care urmează. ”Vom face aceste sacrificii dureroase pentru a putea fi împreună mai târziu. Pentru milioane de credincioşi e o dramă reală să nu poată merge la biserică de sărbători. Sacrificiile pe care le facem fiecare dintre noi ajută enorm la blocarea răspândirii infecţiei. Doar distanţa faţă de ceilalţi stopează transmiterea infecţiei”, a declarat Klaus Iohannis.

Citește și:

Covid-19. Primul județ care a închis toate bisericile după cele 48 de cazuri confirmate

Sute de credincioși, împărtășiți cu aceeași linguriță la Cluj. Reacția Mitropoliei

Parteneri

image
image
image
image
image
image
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net