«Teroristul din Berlin m-a întrebat cum ajunge la Lyon»

Ultima actualizare:

    Alexandru Gindea  a vorbit cu teroristul  tunisian într-un spațiu  de servicii de pe o  autostradă din Franța
Alexandru Gindea a vorbit cu teroristul tunisian într-un spațiu de servicii de pe o autostradă din Franța

O poveste incredibilă iese la iveală la o săptămână de la atentantul din Berlin în care 12 oameni au murit. Un român de 37 de ani, şofer de tir, a dezvăluit că a fost abordat de teroristul tunisian, după ce aceasta a comis atentatul şi doar cu câteva ore înainte de a fi ucis în Italia.

Alexandru Gindea, de origine din Bucureşti, e stabilit din 2001 în Girona, Spania, unde lucrează ca şofer pe tir, transportând diverse mărfuri. La doar câteva ore după atentantatul din Berlin, din 19 decembrie, când un tunisian a intrat cu un camion în mulţimea adunată la Târgul de Crăciun din oraş, Alexandru a fost abordat de Anis Amri (24 de ani). Acesta reuşise să fugă de la locul în care făcuse prăpăd şi ajunsese în Franţa. 


    În 19 decembrie, teroristul  ISIS a omorât 12 oameni cu  TIR-ul pe care îl conducea
În 19 decembrie, teroristul ISIS a omorât 12 oameni cu TIR-ul pe care îl conducea

simeon stalpnicul png

În seara de 21 decembrie, în jurul orei 22.45, Alexandru se afla într-un spaţiu de servicii, pe autostrada A20, între localităţile Limoges şi Brive-la-Gaillarde, când un alt şofer i-a cerut indicaţii pentru a ajunge pe autostrada către Lyon.

„A venit foarte hotărât la uşa mea. Destul de îngrijit, bărbierit, cu un pulover de lână albă. Eu, în camion, el, în picioare, pe asfalt. După cinci minute a început să tremure de frig. Căuta autostrada spre Lyon, care era la 40 de kilometri în faţă. M-am oferit să caut pe GPS sau mobil, dar mi-a spus că nu avea. Am fost mulţumit că a plecat şi că nu era un hoţ. El era fericit că nu greşise drumul. Eu eram precaut, m-au furat de câteva ori pe autostradă. El vorbea franceză destul de prost şi cu un accent italian: a salutat la plecare cu «ciao». Nu cunoştea ţara. Am dedus că nu era francez. Nu am văzut numărul de înmatriculare, pentru că a ieşit prin dreapta mea şi avea o lumină slabă. Părea magrebian, turist. În nici un caz, terorist sau fugar. Cineva din Franţa trebuie să-l fi ajutat să fie atât de aranjat”, le-a povestit Gindea jurnaliştilor de la „El Mundo”. Românul a povestit că, la puţin timp după întâlnire, a văzut pe Internet două fotografii cu teroristul, distribuite de autorităţi. În ele l-a recunoscut  pe bărbatul cu care stătuse de vorbă. 


    Anis Amri a ajuns din  Tunisia în Italia, în 2011
Anis Amri a ajuns din Tunisia în Italia, în 2011

Gindea a vrut să informeze rapid autorităţile franceze legat de locul în care l-a văzut şi unde se îndrepta presupusul autor al masacrului, însă nu i-a fost simplu. „Mi-ar fi folosit un număr de telefon lângă fotografiile cu el pe care le-am văzut la următoarea mea oprire, în Toulouse. M-a surprins că spuneau că dau o recompensă de 100.000 de euro în Germania, în schimbul informaţiilor care ar fi dus la prinderea sa, dar nu au pus un număr de telefon. Cu patru controale specifice, poliţia franceză l-ar fi prins”, a spus Alexandru. 

De altfel, el le-a arătat jurnaliştilor factura cu apelurile internaţionale efectuate săptămâna trecută, între care şi trei către poliţia din Berlin. Potrivit lui Gindea, poliţia germană vrea să îl interogheze săptămâna aceasta.


    Tunisianul a fost ucis în  Milano (Italia), în 23 decembrieFoto: Getty Images
Tunisianul a fost ucis în Milano (Italia), în 23 decembrieFoto: Getty Images

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net