Ţepele prin telefon, în mare vogă. Cum să vă feriţi de escroci

Ultima actualizare:

    Click! îţi arată cum să afli vibraţia numărului de telefon. (Foto arhivă)
Click! îţi arată cum să afli vibraţia numărului de telefon. (Foto arhivă)

Poliţiştii din Prahova vă dau câteva sfaturi pentru a nu deveni victime ale ţepelor operate de escroci prin telefon. Zeci de cazuri au fost raportate anul acesta în judeţ.

În acest tip de înşelăciuni, trebuie acordată atenţie în egală măsură atât ingeniozităţii infractorilor, cât mai ales naivităţii de care dau dovadă cei care cad în capcanele acestora. Modalităţile pe care le folosesc sunt numeroase, însă, cele mai „în vogă" sunt înşelăciunile săvârşite prin mijloacele de telefonie, atât mobilă, cât şi fixă.

Autori ai unor veritabile scenarii infracţionale, ai căror principali protagonişti sunt chiar ei înşişi, escrocii reuşesc să işi piardă victimele într-o mulţime de detalii, care mai de care mai verosimile.

Folosesc denumiri de societăţi comerciale cunoscute, de televiziuni, firme de telefonie sau chiar numele unor reale personaje din staful de conducere al acestora şi, nelipsit, promisiunea câştigării unui premiu consistent (de obicei, de ordinul zecilor de mii de euro).

Pentru intrarea în posesia acestui pretins premiu, infractorii solicită efectuarea unor plăţi cu titlu de comision sau taxă, de obicei prin două mijloace:

- achiziţionarea unor cartele valorice de reîncărcare pentru telefonul mobil şi transmiterea codurilor de reîncărcare;

- efectuarea unui transfer de bani către o persoană necunoscută prin mijloace electronice de plată.

Pe această cale, Poliţia Prahoveană atrage atenţia cetăţenilor prin câteva recomandări preventive, care vă pot scuti de asemenea situaţii nedorite:

- ignoraţi anunţurile telefonice prin care sunteţi înştiinţaţi că sunteţi câştigătorul premiului unui concurs la care nici măcar nu v-aţi înscris. Dacă totuşi curiozitatea vă împinge să daţi curs demersului, verificaţi întotdeauna în prealabil la o sucursală/filială a societăţii care pretinde că oferă respectivul premiu;

- funcţionarii societăţilor de trensfer de credit sunt în măsură să vă ofere sfaturi preţioase pentru a nu efectua o tranzacţie care prezintă un anumit grad de risc;

- datele dumneavoastră de identitate vă aparţin. Divulgarea acestora altcuiva decât autorităţilor îndrituite implică un risc pe care vi-l asumaţi;

- nu acceptaţi ca un străin să se folosească de actul dumneavostră de identitate pentru efectuarea de tranzacţii financiare. Pentru a ridica banii proveniţi din înşelăciuni, infractorii vi se pot adresa cu această rugăminte sub pretextul că nu au actul de identitate asupra lor;

- nu înmânaţi sume de bani necunoscuţilor fără a verifica în prealabil veridicitatea motivelor expuse de aceştia şi a calităţii pe care o pretind.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net