Teodor Meleșcanu a fost ales la șefia Senatului în turul II. Tăriceanu vrea să conteste decizia la CCR

mele-gorghiu.jpg

teodor melescanu si alina gorghiu
Teodor Meleșcanu va intra în turul al doilea, alături de Alina Gorghiu
foto: arhiva Click!

Senatorii au votat marți pentru noul șef al Camerei Superioare, după demisia lui Calin Popescu Tăriceanu. Rezultatul nu a fost concludent, în sensul că, deși a obținut cele mai multe voturi, Teodor Meleșcanu nu a reușit să obțină majoritatea și va intra în turul al doilea, alături de Alina Gorghiu.

UPDATE: Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului în turul II. A obținut 73 de voturi. Contracandidata sa, Alina Gorghiu, a obținut 59 de voturi. Au fost de asemenea două voturi nule.

Șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că va sesiza Curtea Constituțională pe tema votului, pentru că au fost doi candidați ai aceluiași grup parlamentar. Aceasta, în condițiile în care Meleșcanu face parte din grupul ALDE, dar a fost propus de PSD. În același timp, ALDE a avut propriul candidat, potrivit Digi 24. 

În turul I, Teodor Meleșcanu, susținut de PSD, a obținut 67 de voturi, în vreme ce Alina Gorghiu, susținută de PNL, a obținut 49 de voturi. Candidatul ALDE, Ion Popa, a obținut doar 13 voturi.

Alegerea președintelui Senatului a fost o primă ocazie pentru social-democrați să-și testeze majoritatea după ruperea coaliției PSD-ALDE. Ședința nu a fost lipsită de incidente. Mărul discordiei a fost candidatura lui Teodor Meșeșcanu, membru ALDE, susținut de PSD.

Pentru a deține controlul la Senat, PSD l-a propus pe senatorul ALDE Teodor Meleșcanu, mizând astfel că o parte din parlamentarii ALDE îl vor vota pe acesta.

Nominalizarea lui Meleșcanu a creat nemulțumiri în interiorul grupului PSD de la Senat. Șerban Nicolae și Carmen Dan s-au numărat printre contestatarii propunerii făcută de președintele PSD Viorica Dăncilă de a-l susține pe senatorul ALDE la sefia Senatului.

De partea cealaltă, în interiorul ALDE au existat presiuni și negocieri asupra senatorilor din partea PSD de a-l susține pe Meleșcanu. Pe fondul nemulțumirilor privind colaborarea cu Pro România mai mulți senatori ALDE s-au arătat dispuși să voteze propunerea PSD.

Trei candidați pentru fotoliul de președinte al Senatului

În debutul ședinței, grupurile parlamentare și-au anunțat propunerile pentru șefia Senatului. Astfel, Călin Popescu Tăriceanu a declarat de la tribuna plenului că ALDE îl propune pe Ion Popa, PNL a propus-o pe Alina Gorghiu, iar PSD a anunțat că îl susține pe Teodor Meleșcanu.

La ședință și-au înregistrat prezeța 112 senatori din 136. Votul a fost secret, cu buletine de vot, conform proceduurii parlamentare. Președintele Senatului se alege cu jumătate plus unu din numărul senatorilor, mai exact 69 de voturi.

Citește și:

Teodor Meleșcanu, la un pas să fie exclus din ALDE. Pe cine susține partidul la Senat

Teodor Meleșcanu, dosar penal după ce și-a numit fiul vitreg consul la Strasbourg

 

Loading...

Citește și

  • alegeri europarlamentare 2019 munchen coada

    Mii de români din diaspora nu au putut să voteze în străinătate, deşi au stat şi nouă ore la cozi. La ora 21.00, sistemele electronice care permiteau votul au fost oprite automat. Oamenii se îndeamnă acum să depună plângeri penale. Peste 375.000 de români au ieşit la vot în străinătate. În faţa acestui haos, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a recunoscut că lucrurile s-au mişcat greoi, dar nu-şi asupmă vreo vină, având în vedere că ar fi dublat numărul secţiilor de votare din străinătate.

  • melescanu

    Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României, apreciază decizia lui Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și consideră că acesta este un pas important pentru instaurarea păcii în Orientul Mijlociu.