Te internezi? La sfârşit, achiţi nota de plată!

Ultima actualizare:

Eşti bolnav şi nu te poţi trata decât în spital. Dai bani la medic, la asistente, pe medicamente, pe feşe, pe seringi. La sfârşit, îţi mai vine şi nota de plată. Ministerul Sănătăţii a primit undă verde de la FMI să introducă din luna martie coplata.

"În vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, suntem hotărâţi să aplicăm următoarele măsuri: în martie 2013, vom începe introducerea coplăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă. Vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii", se arată în documentul citat de Mediafax.

Anul trecut, când autorităţile puneau la punct introducerea coplăţii în sistemul sanitar, au fost făcute publice câteva tarife care ar urma să intre în vigoare. Astfel, coplata pentru spitalizarea de zi ar fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă de 50 de lei/episod de internare.

De altfel, premierul Victor Ponta a declarat ieri, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI, că: "De la 1 martie, se va introduce coplata doar pentru internarea în spital. Aceasta se va plăti la externare şi va fi de maximum 10 lei". Nu a precizat, însă, dacă se vor plăti 10 lei pentru fiecare zi de spitalizare sau pentru mai multe zile consecutive de internare în spital.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege (de exemplu: copii, gravide, pensionari sub 740 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de război). De asemenea, cuantumul sumelor şi regulamentul de aplicare ale mecanismului vor fi stabilite în normele la Contractul-cadru.

Iftimie Vasiliţă, 74 de ani, pensionar: „Nu e bine ce fac. Nici nu au ajuns bine la putere, că au şi  început să bage tot felul de taxe. Mai întâi au sistat finanţarea spitalelor private, iar acum vin cu coplata la stat."

Voicu Stavre, 56 de ani, electronist: „Aşa repede s-au răzgândit? Acum două săptămâni Ministrul Sănătăţii declara că nu suntem pregătiţi pentru introducerea coplăţii. Chiar şi aşa, personal, mi se pare o idee foarte bună. Poate aşa o nu o să mai fie atâtea cozi şi saloane arhipline în spitale."

Virginia Baicu, 42 de ani, menajeră: „ Păi pentru ce plătim atâtea asigurări? Atunci nu mai plătim asigurare de sănătate şi plătim internările. După ce că spitalele sunt cum sunt, medicamentele uneori  le luam noi, mai bagi şi la doctor în buzunar ceva, şi ei tot mai născocesc taxe."

Tudor Călin, 32 de ani, alpinist utilitar: „Nu e de ajuns că plătim asigurare? Acum vor bani şi la internare. Nu mi se pare corect, de vreme ce oricum suportăm nişte costuri lunar pentru serviicile din spitale. Măcar de am avea condiţii, dar sistemul sanitar e la pământ. În ritmul astă, o să ajungem să ne tratăm acasă ."

image
image
image
image
image
image
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net