Te crezi bogat? Te-am taxat! Guvernanţii pun la cale impozitarea suplimentară a averilor de peste 450.000 de euro

Ultima actualizare:

    Astfel de proprietăţi, care  în orice ţară civilizată ar aparţine clasei de mijloc a populaţiei, la noi vor fi considerate de lux şi taxate ca atareFoto: Shutterstock
Astfel de proprietăţi, care în orice ţară civilizată ar aparţine clasei de mijloc a populaţiei, la noi vor fi considerate de lux şi taxate ca atareFoto: Shutterstock

Să fie ăsta primul pas spre taxe şi impozite mai mari pentru acoperirea ”pomenilor” electorale din campanie? Dacă proiectul anunţat de UNPR devine lege, se anunţă vremuri grele pentru cei care au reuşit să pună un ban deoparte sau să-şi permită un produs de lux.

Partidul vicepremierului Gabriel Oprea a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, un proiect de lege pentru taxarea marilor averi, pe care l-au prezentat ca pe o ”taxă de solidaritate”, necesară pentru a se investi în consum.

Şefii UNPR cer impozitarea suplimentară cu 1% a averilor ce depăşesc 450.000 € sau a bunurilor care trec de 50.000 €
Şefii UNPR cer impozitarea suplimentară cu 1% a averilor ce depăşesc 450.000 € sau a bunurilor care trec de 50.000 €

Oprea, cunoscut prin sintagma “interes naţional” pentru migraţiile succesive dintr-o coaliţie în alta, a cerut sprijinul Guvernului pentru proiect. Deputatul Eugen Nicolicea a precizat că taxa va fi de 1% pentru cei care au averi de peste 450.000 de euro - persoane fizice - şi pentru cei care deţin un bun - “automobil de lux, elicopter” - de peste 50.000 euro. În cei 450.000 de euro intră nu numai banii lichizi, ci şi apartamentele şi casele.

axa a fost anunţată de vicepremierul Gabriel Oprea şi apoi prezentată de primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, care a repetat cuvintele “solidaritate” şi “dezvoltarea societăţii”. ”Taxarea marilor averi poate asigura creşterea salariilor şi pensiilor, deci investiţii în consum şi investiţii în educaţie, social”, a încercat Onţanu să justifice necesitatea acestui proiect.

Iniţiatorii susţin că asemenea taxe există şi în alte ţări. Astfel, în Franţa, taxa a adus la buget 3,68 miliarde de euro în ultimul an, dar pragul minim de impozitare este de 1.200.000 de euro. În Spania, taxa vizează averile peste 450.000 de euro, iar în Olanda doar banii obţinuţi prin dobânzi bancare.

UNPR a mai propus şi în 2012 o astfel de lege care prevedea taxarea cu 0,5% a averilor care depăşesc 300.000 de euro. Atunci, doar două voturi ar mai fi fost necesare pentru adoptarea legii.

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net