Te-ai imunizat? Iată ce ai voie să faci după vaccinarea anti Covid

Ultima actualizare:

    După ce te-ai vaccinat cu a doua doză, poți să te gândești la o viață normală
După ce te-ai vaccinat cu a doua doză, poți să te gândești la o viață normală

În România a început a doua etapă de imunizare anti Covid-19, iar în curând, după ce vom primi și a doua doză de vaccin, viața noastră va reveni, încet, încet, la normal. Iar dacă nu ești convins de asta, iată ce spun specialiștii că ai voie să faci după vaccinarea anti Covid!

După ce te-ai vaccinat cu a doua doză de vaccin anti Covid-19, în scurt timp vei căpăta imunitate în fața coronavirusului. Prin urmare, vei fi ferit de îmbolnăviri, iar viața ta va reveni la normal. Vei putea face lucruri care altora le vor fi  interzise. Sună bine, nu-i așa?

Nu mai intri în carantină 

Persoanele care vor fi vaccinate împotriva COVID-19 cu a doua doză vor fi exceptate de la carantină la intrarea în România, dacă au trecut cel puțin 10 zile de la rapel, potrivit unei hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Același regim se aplică și în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză.

Poți îngriji persoane bolnave

Dacă te-ai imunizat, vei putea să îngrijești la domiciliu membri ai familiei bolnavi de Covid-19. Asta este un lucru extraordinar căci, dacă nu ar primi ajutor din partea ta, poate ar fi obligați să stea internați în spital. Cred că te simți foarte ușurat să știi că, în caz de nevoie, poți fi alături de mama, de tatăl sau de bunicii tăi. Le-ai putea aduce de mâncare, ai putea să le administrezi tratamentul, să le iei temperatura, să locuiești împreună cu ei până când se recuperează în totalitate. Riscul ca tu să te îmbolnăvești nu mai există decât într-o proporție foarte mică, iar simptomele ar putea fi inexistente.  

Vei putea călători în străinătate

Deocamdată nu este nimic bătut în cuie, statele membre UE nu au luat o decizie oficială în acest sens, dar este foarte posibil ca anumite țări, la intrarea pe teritoriul lor, să solicite pașaportul Covid - documentul care atestă faptul că te-ai vaccinat și nu prezinți nici un pericol de a răspândi boala. Vei putea călători fără teamă chiar și în țară. Cu siguranță îți dorești să pleci undeva de 1 Mai, de Paște sau deja te gândești la vacanța de vară. Odată vaccinat, nu vei mai sta cu grijă că te poți infecta cu covid pe plajă, de exemplu, la Mamaia.

Ce măsuri va trebui să respecți în continuare. Sfatul experților

Chiar dacă ai primit a doua doză de vaccin, va trebui să porți în continuare mască, să respecți cu strictețe, ca și până acum, regulile de igienă și distanțarea socială. Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva infecției COVID, a afirmat că este ”prudent” să respectăm măsurile de siguranță și după ce ne imunizăm cu ambele doze de vaccin COVID. „Știm că rata de eficacitate este de peste 95% după ce persoana respectivă își face cele două doze și avem cel puțin 7-10 zile de la momentul rapelului. Însă, așa cum am mai spus și cu alte ocazii, date privind riscul ca persoana vaccinată să facă o infecție subclinică, o infecție asimptomatică, și să o transmită la o altă persoană cu care intră în contact și care este receptivă, este nevaccinată sau nu respectă măsurile de prevenție este, în momentul de față, sub semnul întrebării.  Foarte probabil, dar accentuez, fără să avem în acest moment dovezi medicale concrete, foarte probabil riscul de transmitere va fi semnificativ mai mic pentru că persoana respectivă are anticorpi, are răspuns imun. Există un nivel, poate mic al multiplicării virusului la nivel porții de intrare, la nivelul nazo-faringelui, iar cantitatea de virus eliminată de persoana respectivă este foarte mică.  Cred că la acest moment este prudent să respectăm măsurile de prevenție cel puțin până când avem un nivel de imunitate colectivă de circa 60-70% și până când vom avea acces la datele științifice care ne vor răspunde cu siguranță la această întrebare pe care cu toții o avem la acest moment”.

Adrian Streinu Cercel: „Vaccinul nu ne protejează la nivelul mucoaselor, ci doar pe dinăuntru”

Medicul infecționist Adrian Streinu-Cercel a declarat că, deși suntem vaccinați, putem fi purtători ai virusului. Chiar dacă acesta nu ne mai afectează pe noi, poate îmbolnăvi grav alte persoane cu care intrăm în contact.  „După a doua doză, la șapte zile deja putem fluiera liniștiți că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecții severe cu noul coronavirus, dar, atenție, masca va rămâne obligatorie în continuare (...) până în 2023 pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru. Nu ne protejează și la nivelul mucoaselor. Astfel încât dacă dăm masca jos și renunțăm la ea, avem toate șansele să luăm un virus pe care noi, pe urmă, să-l putem da mai departe unor persoane care nu sunt imunizate și să generăm, în continuare, îmbolnăviri. Pandemia se prezintă exact ca o cometă. Cometa știm că are o parte care este la vedere, după care are o coadă care este lungă, acea coadă este și coada pandemiei și, ca atare, vor fi cazuri până se vor împuțina suficient de mult astfel încât să putem considera că virusul a ieșit din circuitul biologic normal”, a subliniat medicul Adrian Streinu-Cercel.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net