Ţăndărică găteşte «simfonie de peşte»

ovidiu-lipan-tandarica.jpg

Celebrul toboşar a gătit pentru noi în restaurantul din Tulcea al prietenului Ivan Patzaichin

În Postul Sfintei Mării avem o singură dezlegare la peşte, pe 6 august, adică astăzi, când prăznuim Schimbarea la Faţă a Domnului, pe Muntele Tabor. Click! vă prezintă două reţete pe bază de peşte recomandate de două vedete: Ovidiu Lipan Ţăndărică şi chef Aida Parascan.

Ovidiu Lipan Ţăndărică este un gurmand, aşa cum chiar el recunoaşte, iar această plăcere pentru mâncare l-a învăţat şi să gătească, nu doar să intre în restaurante şi să comande. 

 

Îi plac legumele, dar şi carnea, mai ales cea de vită şi peştele, iar într-o scurtă vacanţă în Tulcea, artistul ne-a pregătit propria-i reţetă pe bază de peşte, intitulată ”Simfonie à la Ţăndărică”.  ”Îmi place să gătesc atunci când am timp. Ne aflăm la ”Ivan Pescar”, restaurantul prietenului meu Ivan Patzaichin, aflat pe faleza Tulcea, aşa că o să vă pregătesc o mâncare foarte gustoasă pe bază de peşte. Pentru 4 porţii avem nevoie de 4 bucăţi file de peşte, 2 cepe tăiate cubuleţe, 3 căţei de usturoi întregi, 3 roşii, ardei gras tăiat fâşiuţe, o vânătă tăiată cubuleţe, 1 dovlecel, orez basmati, ulei de măsline, vin alb, sare, piper, oregano, şofran şi coajă de lămâie rasă. Legumele le călim într-o tigaie cu puţin ulei de măsline, iar între timp fierbem al dente orezul şi îl colorăm cu puţin şofran. Fileul îl rumenim câteva minute, apoi îl dăm la cuptor împreună cu legumele, pentru câteva minute. Este extrem de gustos”, ne-a spus celebrul Ţăndărică. 

Dorada all’acqua pazza

 

Chef Aida Parascan, fosta câştigătoare a concursului ”Masterchef” de la Pro Tv, a propus o reţetă pe bază de dorada, foarte sănătoasă, energizantă şi, totodată,  uşor de realizat. ”Dorada all’acqua pazza are specific italienesc. Pentru o porţie, avem nevoie de un peşte dorada, 50 g de roşii cherry, 20 g ardei gras tăiat fâşii, ardei iute tăiat rondele, măsline negre feliate, oregano, busuioc, un căţel de usturoi şi 60 ml vin alb sec. După ce curăţăm peştele, îl filetăm şi-l punem într-o tigaie cu ulei de măsline şi cu usturoi. Adăugăm roşiile cherry, ardeiul gras şi cel iute, măslinele. Avem grijă să întoarcem peştele pe cealaltă parte şi îl stingem cu vin. Se sărează, condimentează şi se ţine pe foc până când sosul se reduce. Se serveşte cald, cu garnitură de orez sălbatic, orez negru sau legume la grătar”, ne-a spus Aida.

Tradiţii populare de Sfânta Maria

  • În fiecare an, la 15 august, creştinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, considerată una dintre cele mai importante sărbători închinate „celei mai cinstite decât heruvimii şi mai mărite fără de asemănare decât serafimii“. Pentru acest moment, credincioşii se pregătesc timp de două săptămâni, prin post şi rugăciune. În calendarul Bisericii Ortodoxe există patru sărbători închinate Fecioarei Maria: Naşterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Bunavestire şi aceasta din urmă, considerată a fi de o covârşitoare însemnătate.
  • „Grecii numesc Praznicul Adormirii Maicii Domnului «Paştile verii». Având în vedere frumuseţile naturale ale ţării noastre, ca şi mulţimea de biserici şi mănăstiri închinate Sfintei Fecioare Maria, mulţi au considerat că România este grădina Maicii Domnului. De fapt, această expresie a folosit-o şi Papa Ioan Paul al II-lea când a vizitat ţara noastră, în anul 1999”, spun reprezentanţii Patriahiei Române.
  • Tradiţia spune că, de Sfânta Maria, se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că ele vor fi bune de leac. Gospodinele duc la biserică fructe pe care le slujesc şi apoi le dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate. Tradiţia spune că, dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, va fi toamnă lungă. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznici.
Loading...

Citește și

  • Are 63 de ani, dar a rămas tot “verde” în simţiri, cum îi place să spună. Celebrul toboşar Ovidiu Lipan “Ţăndărică” arată cu zece ani mai tânăr, însă nu fără eforturi. Artistul ne-a oferit un spumos interviu despre amor, despre unicul său fiu, dar şi despre noile proiecte.

  • lipan tandarica covaci

    Are 62 de ani și se mândrește cu o iubită mai tânără cu 30 de ani. Ovidiu Lipan-Țăndărică a recunoscut că în viața lui există acum șapte femei și că a împărțit partenerele cu fostul coleg de trupă Nicu Covaci. Până să ajungă la altar, toboșarul susține că că vor trece ani buni.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1