Tanchistă la 24 de ani: "Am bărbaţi în pluton şi fac instrucţie cu ei"

Ultima actualizare:

    Alexandra Guşoi serveşte patriaFoto: "Adevărul"
Alexandra Guşoi serveşte patriaFoto: "Adevărul"

Proaspăt ieşită de pe băncile Academiei Forţelor Terestre, Alexandra Guşoi demonstrează şi o femeie poate să conducă un pluton de tancuri. Originară din Vâlcea, tânăra de 24 de ani e sublocotenent în Batalionul 114 Tancuri – “Petru Cercel” din Târgovişte.

Alexandra Guşoi, o tânără ambiţioasă, e cel mai bun exemplu că femeile se descurcă de minune în armată, pentru că ştiu să comunice şi se integrează extrem de uşor. Sublocotenent în Batalionul 114 Tancuri – „Petru Cercel“ din Târgovişte, fata e comandant de pluton şi are în subordine patru femei şi zeci de bărbaţi. Cel mai în vârstă militar din subordinea sa are 50 de ani. „Mulţi spun că o femeie nu prea are ce căuta în armată, însă vreau să dovedesc contrariul. Sunt dispusă să plec din ţară la orice exerciţiu. Servesc patria!“, mărturiseşte tânăra tanchistă.

Alexandra a terminat Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu, în 2014, şi a participat deja la un exerciţiu multinaţional. „Am acumulat deja foarte multă experienţă. Am participat chiar la un exerciţiu comun cu americanii în Babadag, anul trecut. Am învăţat să luăm ce este bun unii de la alţii, să ştim să ne coordonăm între noi. Când facem parte din NATO, trebuie să avem aceleaşi reguli, aceleaşi proceduri operaţionale, să ştim tot“, explică, plină de entuziasm, tânăra.

Mulţi colegi de-ai ei au plecat în teatrele de operaţiuni din afara ţării, iar golurile lăsate de ei trebuie acoperite. Spune că ar răspunde oricând afirmativ unei chemări în Afganistan, de exemplu. „Cu siguranţă aş pleca în teatrele de operaţiuni. Nu pentru asta m-am înrolat în armată, dar de ce nu? Avem şi acum 33 de militari din batalion plecaţi în Afganistan. Le urăm să vină cu bine de acolo. Cei care au fost plecaţi ne împărtăşesc din experienţa lor, ne spun punctele vulnerabile de acolo. Totul e calculat, cu riscuri cât mai mici şi pierderi minime“, explică Alexandra. 

Sublocotenentul Guşoi este de părere că nu contează cine conduce plutonul, atât timp cât o face responsabil şi îşi lasă loc de bună ziua. „Am în subordine bărbaţi. Poate că unora nu le convine atât de mult, dar cei mai mulţi sunt receptivi, ba chiar ne şi ajută pe noi, femeile. Fac instrucţie cu ei, facem trageri, facem de toate”, zâmbeşte Alexandra. 

Citeşte articolul complet şi vezi mai multe poze pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net