«Tânăra sofisticată» a lui Brâncuşi, 71 milioane $

Ultima actualizare:

    Lucrarea de 78 de centimetri, montată pe un soclu de marmură, a fost inspirată de scriitoarea britanică Nancy Cunard
Lucrarea de 78 de centimetri, montată pe un soclu de marmură, a fost inspirată de scriitoarea britanică Nancy Cunard

O sculptură din bronz lustruit realizată de Constantin Brâncuşi în 1932 s-a vândut marţi seara la licitaţie cu preţul record de 71 milioane de dolari. Un anonim a cumpărat lucrarea numită “Tânăra Sofisticată”.

Licitaţia a fost organizată de Casa Christie’s la New York. Preţul estimat pentru lucrarea cu denumirea originală “La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)”, în traducere Tânăra sofisticată (Portretul lui Nancy Cunard), fusese estimată iniţial la 70 de milioane de dolari. Ea a fost achiziţionată cu un preţ şi mai mare, deoarece Constantin Brâncuşi este recunoscut drept cel mai inovativ şi cel mai influent sculptor al începutului de secol XX. De asemenea, el este cel mai bine vândut artist român din toate timpurile. Sculptura a stabilit un nou record de preţ pentru o creaţie a lui Brâncuşi. Lucrarea de 78 de centimetri, montată pe un soclu de marmură, a fost achiziţionată prin telefon de o persoană care a ţinut să-şi păstreze anonimatul. Aceasta va plăti şi taxa de 190.000 $ pentru tranzacţie. 

Trei persoane s-au bătut la licitaţie pentru Tânăra Sofisticată. Sculptura a fost inspirată de scriitoarea britanică Nancy Cunard, care a trăit între anii 1896 şi 1965. Ea a mai fost muza altor artişti celebri, cum ar fi scriitorul român Tristan Tzara şi scriitorii Ernest Hemingway şi James Joyce. Cunard nu i-a pozat lui Brâncuşi pentru această lucrare. Abia mai târziu a aflat de existenţa acesteia. Sculptura a fost vândută de trei copii ai colecţionarilor Elizabeth şi Frederick Stafford. Cuplul a cumpărat-o direct de la atelierul artistului din Paris, în 1955, cu 5.000 $. Timp de 40 de ani, lucrarea a fost împrumutată Muzeului Metropolitan din New York. O altă versiune, din lemn, se află în colecţia Muzeului Nelson-Atkins din Kansas City.

Al doilea cel mai bine vândut sculptor din lume

simeon stalpnicul png

Şi alte lucrări ale sculptorului Brâncuşi, care s-a născut în 1876, la Hobiţa, judeţul Gorj, şi a murit în 1957, la Paris, s-au vândut cu preţuri record. Acestea sunt: Muza adormită, vândută în mai 2017 cu 57,4 milioane $, la New York, „Pasăre în spaţiu“, adjudecată cu 27,5 milioane $, în 2005, “Danaide“, vândută cu 18 milioane $, în 2002, “Prométhée”, vândută cu 12,6 milioane $ în 2012, „Une Muse“, adjudecată cu 12,4 milioane $, în 2012. Brâncuşi este depăşit în ierarhia celor mai bine vânduţi sculptori doar de Alberto Giacometti.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net