Talent dus la rang de artă! Mara Tofan pictează un univers SF, la doar 16 ani

Ultima actualizare:

    Mara Tofan  are un talent unic  de a imagina  fiinţe fantastice
Mara Tofan are un talent unic de a imagina fiinţe fantastice

Mara Nicola Tofan, elevă la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, este la doar 16 ani un artist aproape complet. Pictează, desenează, concepe personaje pentru jocuri video şi creează obiecte handmade. Mai nou, adolescenta cochetează şi cu ideea de a intra în lumea modei ca designer vestimentar.

Mara este un artist polivalent, fiind la fel de talentată atât la desen, cât şi la pictură, domenii la care excelează de când avea 6 ani. „Primele mele desene au fost pe pereţi şi pe ecranul televizorului. Pentru mine desenul a fost mereu un mod de a mă relaxa, de a mă detaşa de lumea din jur. Aşa ajungeam să desenez foarte mult şi în timpul orelor pe caiete. Pentru că am văzut că mă descurc, mi-am propus să devin pictoriţă“, a povestit pentru Adevărul Weekend tânăra care au fost primii săi paşi în artă. Adolescenta posedă şi o abilitate unică: poate crea obiecte handmade practic din orice, de pildă din banala aţă. Creează patchuri, mici imagini decupate şi apoi cusute sub diferite forme, care se aplică apoi pe rucsaci, geci şi chiar pe încălţăminte, fiind o vorbă originală de personalizare a bunurilor personale. „Oamenii au început să fie interesaţi din ce în ce mai mult de propria imagine şi le plac din ce în ce mai mult lucrurile personalizate. Atât timp cât acel lucru arată bine, iar cei care îl admiră se regăsesc în el şi simt că îi reprezintă, vor face tot ce le stă în putinţă pentru a-l obţine”, menţionează tânăra artistă care creează acum şi jucării de pluş. 

Adolescenta face  şi creaţii handmade,  inclusiv jucării
Adolescenta face şi creaţii handmade, inclusiv jucării

Ulterior, a început să aibă o înclinaţie spre ilustrarea de personaje fantastice, de genul celor întâlnite în jocurile video. A primit prima tabletă grafică la doar 14 ani, iar şansa ei a fost Universitatea „Junior“ din Galaţi, o formă de învăţământ unică la nivel naţional ce constă în patru programe de formare continuă destinate elevilor, în domeniul jocurilor pe calculator şi al informaticii. Artista face multe desene în cadrane, cum se numeşte în limbaj de specialitate. „Abordează în special tematici marine în ilustraţiile ei şi merge puţin şi spre benzile desenate. Are tendinţa de a desena pe cadrane, un talent care nu este la îndemâna oricui“, spune Ionuţ Mitrofan, profesor la Universitatea „Junior“ despre abilităţile tinerei artiste care învaţă grafică digitală, dar şi proiectare şi modelare 3D. În viitorul apropiat, Mara vrea să îşi testeze abilităţile şi în sculptură, pentru a învăţa să aprecieze mai bine formele umane şi să definească corect culorile la ilustraţiile realizate pe calculator, în ideea de a deveni ceea ce se numeşte în limbaj de specialitate designer de concept. Asta înseamnă să creeze de la zero personajele din jocurile video şi visează să lucreze pentru una dintre marile firme din domeniu. 

„Personajele din jocurile video sunt făcute în general tridimensional şi sper să îmi îmbunătăţesc şi aici tehnica în crearea lor“, spune tânăra pictoriţă. Mara cochetează şi cu ideea de a intra în lumea modei ca designer vestimentar şi consideră că fiecare dintre activităţile pe care le face în prezent se completează una pe cealaltă, „ingredientul“ de bază fiind pasiunea. Va pleca pentru câţiva ani din ţară, cel mai probabil în SUA, pentru a căpăta experienţă, dar se va întoarce pentru că doreşte să contribuie la dezvoltarea artei în România. 

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net