”Taie ceapă pe o icoană cu Hristos”. Scandalul spectacolului de la Cluj continuă cu reacții dure

teatru-ceapa-icoana.jpg

teatru
Imagine din spectacolul controversat
foto: Facebook/AsociatiaPRIDERomania

Situație care a generat controverse. Naistul Nicolae Voiculeț îi critică dur pe cei care au realizat spectacolul blasfemie de la Cluj, pus în scenă luni, 10 iunie, la Casa Tranzit din Cluj-Napoca. Mai precis, scena în care actorii au folosit o icoană pe care au tăiat ceapă, fiind îmbrăcaţi în chiloţi şi purtând haine de măicuţe, este cea care a creat vâlvă în rândul credincioșilor.

Nicolae Voiculeț îi critică pe organizatorii spectacolului de teatru și pe actorii care au pus în scenă la Cluj, o imagine în care actorii taie ceapă pe o icoană, purtând haine de măicuțe și... lenjerie intimă. ”Sunt profund indignat de cei care au realizat «spectacolul» de teatru „Eu sunt. Și?”, prezentat la Cluj, în cadrul «Săptămânii Mândriei» a minorităților sexuale. «Sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase», spune Legea cultelor 489/2006, la art. 13, alineatul 2. Bărbați dezbrăcați, dar înfășurați în veșminte monahale, taie ceapă pe o icoană cu Iiisus Hristos. Considerăm că este vorba de un act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări aşa-zis artistice. Atitudine profund jignitoare la adresa majorității românilor si etichetarea negativă a credincioșilor creștini. O intoleranță tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranță. Batjocoritoarirea simbolurilor religioase creștine, cu acest mesaj deliberat blasfemiator, este un semnal grav adus integrității Credinței, Identității și tradițiilor acestui neam!”, a scris pe Facebook, extrem de revoltat, naistul Nicolae Voiculeț.

nicolae_voiculet_2.jpg

nicolae voiculet nai concert
Voiculeţ este unul dintre cei mai apreciaţi artişti români din lume
Foto: arhivă personală

Cum se apără realizatorii spectacolului „Eu sunt. Și?”

Reprezentanţii Cluj Pride afirmă, într-o postare pe Facebook, că spectacolul “Eu sunt! Şi?” a fost prezentat de o trupă invitată, Teatrul Bagaj. Ei spun că două fotografii, ambele proprietatea Cluj Pride, “au fost downloadate şi reutilizate de către anumite persoane în scopuri proprii, nu ca urmare a vreunei indignări personale, ci ca parte dintr-o mişcare strategică bine gândită, de a propaga o idee deja populară în societatea românească, aceea că homosexualii îşi bat joc de credinţă, de credincioşi şi de clerici”.

ceapa-icoana-teatru.jpg

teatru
Spectacolul “Eu sunt! Şi?” a fost prezentat de trupa Teatrul Bagaj
Foto: Facebook/AsociatiaPRIDERomania

“Cei care au asistat cap-coadă la reprezentaţie cunosc însă adevărul - acest spectacol ironizează extremismul religios şi falsa religiozitate a celor care, deşi nu se regăsesc în valorile creştine precum iubirea, compasiunea, şi respectul, folosesc religia creştină drept scut atunci când îi atacă pe cei mai vulnerabili dintre noi, iar acesta este un fenomen ce ar trebui să scandalizeze orice creştin adevărat. Spectacolul nu face vreo propagandă homosexuală, ba dimpotrivă; are pasaje împotriva comunităţii gay sau replici care aduc atingeri demnităţii noastre (...)”, arată aceştia.Ei mai spun că este vorba de “o viziune regizorală care în cele din urmă promovează apropierea dintre oameni, indiferent de religia sau orientarea lor sexuală”.

Care este reacția Patriarhiei Române

"Patriarhia Română a luat act cu profundă indignare de spectacolul de teatru «Eu sunt! Şi?», prezentat la Cluj-Napoca, în cadrul «Săptămânii Mândriei» a minorităţilor sexuale. Conţinutul indecent al acestei reprezentaţii include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creştine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator. Asemenea atitudini jignitoare la adresa covârşitoarei majorităţi a românilor, etichetarea negativă a credincioşilor creştini, ofensarea repetată a sentimentelor religioase dezbină societatea şi denotă intoleranţă tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranţă. Considerăm că este vorba de un act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări aşa-zis artistice”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1