Tacâmurile de argint ale lui Emil Cioran, vândute cu 5.000 de euro

Ultima actualizare:

    La licitaţie au fost vândute toate exemplarele din biblioteca Cioran, în special cărţile de filosofiesursa: zone-critique.com
La licitaţie au fost vândute toate exemplarele din biblioteca Cioran, în special cărţile de filosofiesursa: zone-critique.com

Un set de tacâmuri art deco pentru 12 persoane, din argint masiv, ce a aparţinut familiei filosofului Emil Cioran în perioada 1918-1939, a fost adjudecat marţi, la casa de licitaţii Artmark, pentru suma de 5.000 de euro.

Doar şase loturi din aproape 70 de obiecte ce au aparţinut familiei Cioran au primit specificaţia “trimite ofertă post-licitaţie”. Restul au fost adjudicate, scrie news.ro. Astfel, carneţelul de panseuri şi notiţe olografe aparţinând lui Emil Cioran, un obiect de o raritate extremă, potrivit organizatorilor, a avut un preţ de pornire de 900 de euro. Licitaţia s-a oprit la 1.400 de euro, casa aşteaptând o ofertă mai consistentă. 

Al doilea cel mai valoros obiect ce a aparţinut familiei filosofului Emil Cioran, icoana pe sticlă “Duminica Tuturor Sfinţilor, Lancrăm (Valea Sebeşului)”, datând din ultimul sfert al secolului al XIX-lea, s-a vândut cu 4.250 de euro. Cele mai dorite loturi de către cumpărători au fost obiectele de cult şi fotografiile. Astfel, o cruce din lemn, îmbrăcată în filigran şi decorată cu caboşoane policrome, datând din 1889, ce a împodobit casa părintească a lui Emil Cioran, s-a vândut cu 800 de euro, licitaţia pornind de la 100 de euro. 

Cărţile poştale trimise de Cioran părinţilor, date pentru 1.400 de euro

Celebra fotografie, devenită afiş, care-i înfăţişează pe Cioran, Eliade şi Ionescu s-a vândut la licitaţia de marţi, de la Palatul Cesianu-Racoviţă, cu 800 de euro. Două cărţi poştale trimise de Cioran părinţilor au fost achiziţionate cu 700 de euro fiecare. Alte două loturi - ceasuri de birou în stil neo-rococo - au fost cumpărate cu preţuri de 500 şi 600 de euro, în timp ce pendula de şemineu ornată în stil Napoleon III, cu elemente de inspiraţie Empire, datând din perioada 1890-1899, a fost achiziţionată cu suma de 1.000 de euro. 

Garnitura de salon a familiei Cioran nu a fost adjudecată

Cel mai valoros obiect, garnitura de salon a familiei Cioran, achiziţionată de la Sibiu în 1926, în vremea adolescenţei lui Emil Cioran, însoţită de factura originală de achiziţie, estimată la 12.500 - 15.000 de euro, nu a fost adjudecat, urmând să fie trimisă o ofertă post-licitaţie. Au fost însă vândute toate exemplarele din biblioteca Cioran, în special cărţile de filosofie. Printre persoanele care au asistat la licitaţie s-au aflat scriitorul Horia Roman Patapievici, criticul de artă Pavel Şuşară şi politicianul Codrin Ştefănescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net