Tablou de Picasso, găsit la rădăcina unui copac

Ultima actualizare:

    Mira Feticu, în maşină, comparând tabloul găsit cu o imagine din catalogFoto: Facebook / Mira Feticu
Mira Feticu, în maşină, comparând tabloul găsit cu o imagine din catalogFoto: Facebook / Mira Feticu

Miracol la şase ani de la furtul comis de câţiva români la Muzeul de Artă din Rotterdam! Un tablou semnat de pictorul spaniol Pablo Picasso a fost găsit sâmbătă la rădăcina unui copac dintr-o pădure aflată în nordul Dobrogei. Descoperirea a fost făcută după un pont anonim primit de o româncă stabilită în Olanda.

Ca-n filme! Mira Feticu, scriitoare româncă din Olanda, a studiat furtul tablourilor de la muzeul “Rotterdam Kunsthal”, pus la cale de nişte români din Carcaliu (Tulcea), în 2012. Ea a primit un pont anonim şi a venit în România, unde a mers sâmbătă la locul indicat - un copac din pădurea de la Greci (Tulcea). Demersul a fost încununat cu succes: Mira Feticu, însoţită de scriitorul olandez Franz Westerman, a găsit lucrarea de artă „Tete D ‘Arlequin“. Pânza semnată de celebrul Pablo Picasso era împachetată în plastic şi ascunsă sub o piatră de la rădăcina copacului, scrie adevarul.ro. Tabloul este evaluat de experţi la suma de 800.000 de euro.

Franz Westerman, lângă copacul din Greci unde a fost descoperită pictura
Franz Westerman, lângă copacul din Greci unde a fost descoperită pictura

„Este neclar dacă lucrarea este cea originală, furată din Muzeul de la Rotterdam. Poliţia Română investighează cazul”, a scris  scriitorul olandez pe pagina sa de Facebook. „Palpitant, palpitant, palpitant, obosită, obosită, obosită”, a postat şi Mira pe reţeaua socială. Lucrarea a fost predată Ambasadei Olandei de la Bucureşti. Pontul a fost primit de Mira Feticu în urmă cu zece zile, printr-o scrisoare venită la biroul său. Aceasta era anonimă, scrisă în română şi conţinea indicaţii despre locul unde opera a fost ascunsă.

Scriitoarea nu-şi poate stăpâni emoţiile provocate de reuşită
Scriitoarea nu-şi poate stăpâni emoţiile provocate de reuşită

În 2014, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv la închisoare pe Adrian Procop (şase ani şi zece luni), Radu Dogaru (şase ani), Eugen Darie (cinci ani şi patru luni) şi Alexandru Bitu (doi ani), autorii jafului. 

  • Ultima oră. Un expert olandez, Peter Van Beveren, se arată sceptic. „Aş recunoaşte pe loc un Picasso. Am mari dubii asupra autenticităţii descoperirii. Fotografia văzută nu este foarte bună, dar chiar şi aşa sunt prea multe deviaţii, linii, culori, detalii care nu sunt autentice. Este o escrocherie. Motivul pentru care oamenii apar deodată cu opere de artă furate este de a creşte asigurarea şi oricine ar aduce-o înapoi primeşte o recompensă pe măsură“, susţine Peter Van Beveren, citat de o publicaţie din Ţara Lalelelor.

Picturile furate în 2012 valorau 18 milioane de euro

În noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, la Muzeul de Artă din Rotterdam are loc „jaful secolului”: trei români fură şapte tablouri în valoare de 18 milioane de euro, semnate de pictori faimoşi - Claude Monet, Henri Matisse, Paul Gaugain, Lucian Freud şi Jacob Meijer de Haan. Printre acestea se aflau „La liseuse en blanc jaune“ (de Henri Matisse), „Tete d’Arlequin“ (de Pablo Picasso) şi „Woman with eyes closed“ (de Lucian Freud).  În momentul în care se află că mama unuia dintre hoţi arde tablourile în sobă la Carcaliu, „jaful secolului” devine „crimă culturală”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net