Sute de mii de catolici români au participat la slujba de Înviere

pastele_catolic.jpg

pastele catolic
Românii au participat la slujba de Înviere, în noaptea de sâmbătă (26 martie) spre duminică (27 martie)
foto: Click!

Românii sărbătoresc, duminică (27 martie), Paștele catolic. Sute de mii de credincioși catolici și protestanți din întreaga țară au participat, în noaptea de sâmbătă (26 martie) spre duminică (27 martie) la slujba de Înviere.

În Cluj-Napoca, slujba de sfințire a focului a avut loc în fața Bisericii „Sf. Mihail” din centrul municpiului, potrivit mediafax.ro. Credincioșii au asistat la aprinderea focului de către preoți, foc de la care s-a împărțit lumina. Ulterior, cei prezenți au intrat în biserică, unde preotul paroh Kovacs Sandor a oficiat slujba de Înviere.

Creștinii din Timișoara au celebrat Paștele catolic în Domul Sfântul Gheorghe, unde au asistat la același ritual de sfințire a focului de către preoți. După intrarea în biserică, s-a intonate Praeconium-ul Pascal (Imnul bucuriei pascale, n.r.), iar apoi Liturghia Cuvântului, format din mai multe lecturi și Psalmi din Vechiul și Noul Testament, rostite în română, latină și germană. Cel care a oficiat slujbele a fost Excelența Sa Martin Roos, episcope de Timișoara.

În Arad, Paștele catolic a fost celebrat la Bazilica Papală Maria Radna, cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul țării. Aici, credincioșii au refăcut Calea Crucii pe dealul din spatele mănăstirii. Tradiția datează din anul 1880, traseul rămânând același de-a lungul anilor. Slujbele pascale au început încă de joi, fiind officiate în română, maghiară și germană. Slujba de sâmbătă seară (26 martie) a fost oficiată și o slujbă special în limba latină.

Loading...
 
 

Citește și

  • klaus iohannis alegeri parlamentare

    Catolicii și protestanții sărbătoresc, duminică (27 martie), prima zi de Paști. Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj „victimelor violenței și intoleranței”, îndemnând cetățenii la solidaritate și acceptare socială și culturală.

  • mihaela radulescu

    După o vacanță în friguroasa Finlanda alături de Felix, iubitul său, și Ayan, fiul ei, Mihaela Rădulescu (46 de ani) aspiră spre zile pline de soare și căldură.

  • grecia epir

    Dacă aveți de gând să vă faceți planuri pentru anul viitor, acum este momentul potrivit. Guvernanții au stabilit lista definitivă de zile libere pentru 2016, care include sărbători religioase și laice, alături de lista de vacanțe școlare, concepută la debutul toamnei.

  • Peste o lună jumătate vom sărbători Paştele, iar în acea perioadă vom fi foarte aglomeraţi. Va trebui să facem curăţenie generală, să căutăm cadouri de Iepuraş, să cumpărăm alimente pentru masa festivă şi să pregătim mâncărurile tradiţionale.