Surpriză! Ministerul Educației i-a lăsat pe liceeni fără manuale!

Ultima actualizare:

    Manualele pentru elevii de liceu nu fac obiectul OUG 76/2017
Manualele pentru elevii de liceu nu fac obiectul OUG 76/2017

Ministerul Educației a făcut-o din nou lată! În plin scandal al manualelor de clasa a V-a, care de abia acum ajung pe băncile elevilor, aflăm cu surprindere că, de la anul, liceenii nu vor mai primi deloc cărți de la școală. Cel puțin, așa prevede OUG 76/2017, privind înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică, singura care mai are dreptul să editeze manuale!

Pe scurt. În 20 octombrie, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență nr. 76/2017 privind înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică - S.A. Singura editură care mai are dreptul să editeze manuale școlare! Asta n-ar fi o problemă, dacă în Articolul 5 al ordonanței nu s-ar fi strecurat o greșeală.

Mai exact, la Alineatul (1) al articolului se precizează că „Societatea Editura Didactică și Pedagogică - S.A. are ca obiect principal de activitate editarea de: manuale școlare pentru învățământul preșcolar, primar, gimnazial, postliceal și universitar, în limba română și în limbile minorităților naționale, de lucrări pentru învățământul preșcolar; manuale pentru școli profesionale și de maiștri; tratate, lucrări de metodică și de pedagogie; lucrări în sprijinul învățământului pentru perfecționarea profesorilor și pentru activități individuale ale elevilor și studenților, originale și traduse din alte limbi; materiale grafice în domeniul mijloacelor de învățământ, precum și alte lucrări necesare învățământului”.

Așadar, de acum înainte, preșcolarii, adică micuții de la grădiniță, vor avea și ei manuale, iar, liceenii nu vor avea deloc! Și asta, pentru că, potrivit ordonanței, Editura Didactică și Pedagogică nu are dreptul să scoată manuale pentru liceu, ci doar pentru învățământul preșcolar, primar, gimnazial, postliceal și universitar.

În ultimii ani, manualele școlare au fost subiectul multor scandaluri. Ba, bobocii de clasa întâi începeau școala fără Abecedar, ba liceenilor de a XI-a și a XII-a nu li se mai dădeau manuale, ci doar 50 de lei ca să-și cumpere „praful de pe tobă”, ținând cont că din banii ăștia ar fi trebuit să-și achiziționeze vreo 15 manuale (pentru 15 materii), fiecare costând între 15 și 30 de lei.

Anul acesta, cei care au început școala fără manuale au fost elevii de clasa a V-a. De abia ieri, 21 noiembrie, Ministerul Educației a anunțat că au fost livrate cărțile în 39 de județe, din 41.

Click! a făcut o solicitare scrisă către Ministerul Educației pe subiectul respectiv, însă, până la această oră, nu a primit niciun răspuns.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
image png
scoala fara elevi jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Mount erebus hg jpg
p 22 Barcelona WC jpg
musetel jpeg
coins 1726618 1280 jpg
Marea Neagra dupa furtuna sursa foto A I  2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net