Suntem campionii Europei la cheltuieli pentru şcoală

Ultima actualizare:

    Specialiştii vă recomandă să mergeţi împreună cu copiii atunci când le cumpăraţi rechizitele
Specialiştii vă recomandă să mergeţi împreună cu copiii atunci când le cumpăraţi rechizitele

Şi obositoare, şi costisitoare! La fiecare început de an, goana după rechizite le dă bătăi de cap părinţilor, care se văd nevoiţi să scoată din buzunar sume importante pentru a dota ghiozdanul elevului şi pentru a-i reface garderoba. Studiile de specialitate arată că, deşi câştigăm mai puţin decât alţi europeni, cheltuim pentru şcoală mult mai mult decât ei.

Părinţii români alocă la început de an şcolar printre cei mai mulţi bani din Uniunea Europeană pentru ghiozdanul copilului. Cel puţin aşa arată un clasament realizat de picodi.com, care relevă că părinţii sunt nevoiţi să aloce 13% din leafă în acest scop, scrie adevarul.ro.În cadrul analizei, articolele pe care ar trebui să le aibă cu sine un copil care merge în clasa întâi au fost clasificate în patru categorii: accesorii pentru depozitare, articole pentru scris, produse pentru colorat şi îmbrăcămintea pentru sport. Nu au fost comparate preţurile încălţămintei şi ale uniformelor şcolare, care, de obicei, variază în funcţie de deciziile interne ale fiecărei şcoli, şi nici ale manualelor.Ca şi articol pentru depozitare, Picodi a analizat preţul ghiozdanului, care trebuie să fie suficient de mare şi încăpător pentru cărţi, caiete, penar, cutiuţă pentru mâncare şi o sticlă cu apă.Din preţurile magazinelor online reiese că un astfel de ghiozdan costă în medie 55 de lei, dar poate ajunge şi la câteva sute de lei. O sumă asemănătoare (43 lei) este necesară la articolele pentru scris şi papetărie precum: caiete, învelitoare pentru caiete, dosar, penar, pixuri, creioane, radieră şi linie.Încă în jur de 74 de lei costă produsele folosite la orele de educaţie plastică, respectiv foarfece, lipici, hârtie colorată, acuarele, creioane, markere şi plastelină. Îmbrăcămintea pentru sport - trening, încălţăminte de sport şi câteva tricouri albe - reprezintă cea mai mare cheltuială pe care trebuie să o facă părinţii. Preţul unui trening obişnuit pentru sport este de peste 78 lei.Prin urmare, suma totală pe care o cheltuiesc românii cu ocazia începerii noului an şcolar este în 2018 de 250 lei (54 €), respectiv peste 13% dintr-un salariu lunar obişnuit din România, care este de 1.871 lei net.Potrivit site-ului citat, comparativ cu românii, cetăţenii din Suedia, Canada, Franţa, SUA, Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite nu cheltuiesc mai mult de 4% din salariu (între 82 şi 132 €). La rândul lor, germanii dedică un procent mai mic, 4,7% (dar o sumă mai mare, de 110 €) din salariul mediu lunar pentru articolele şcolare.Situaţia este asemănătoare şi în comparaţie cu slovacii, care cheltuiesc în jur de 10% (76 €) din salariul mediu lunar cu ocazia începutului de an şcolar. Un procent mai mare decât părinţii din România cheltuiesc pentru acest eveniment cei din Rusia - 18% (107 €) din salariul mediu lunar - şi ucrainienii - 25% (61 €). Datele au fost prezentate pe baza preţurilor actuale ale magazinelor online din 36 de ţări ale lumii.

Cum îţi pregăteşti corect copilul pentru şcoală

Ne mai despart doar câteva zile de startul noului an şcolar. Nu există copil căruia să nu-i pară rău că vacanţa se încheie, aşa că părinţii trebuie să ştie cum să-l pregătească pentru viitoarele activităţi.Pentru o tranziţie lină de la programul şi activităţile specifice vacanţei la un program şi respectiv activităţi specifice mersului la şcoală avem nevoie de puţină organizare. Astfel, ar fi indicat să refacem rutina de somn a copiilor, potrivită pentru perioada când ei merg la şcoală, ajutându-i să revină treptat la programul de somn din timpul şcolii, şi la fel, dacă pe timpul vacanţei copiii au avut un program care includea vizionarea prelungită de emisiuni TV sau jocuri pe calculator, va fi nevoie să îi obişnuim din timp şi treptat cu un program în care aceste activităţi vor fi mult reduse. În plus, micile detalii, precum mersul împreună pentru cumpărarea rechizitelor şi încurajarea copilului să-şi aleagă singur rucsacul, penarul, caietele pot avea un efect pozitiv.

„E esenţial să nu îi transmitem copilului emoţii negative, trăirile noastre nefericite din şcoală. Copiii sunt oglinzile noastre şi pot prelua această atitudine distructivă. Important e să îi arătam copilului că şcoala e o experienţă firească, o ocazie de a întâlni şi de a cunoaşte alţi copii, de a interacţiona şi de a te juca”, a explicat pentru adevarul.ro profesoara Cristina Tunegaru.„Este important să vorbim cu copilul zilnic: ce îi place, ce nu îi place, cum apreciază comportamentele colegilor de clasă, cu cine îşi doreşte să fie prieten, cum îl ajută în viaţa de zi cu zi ce a învăţat”, este de părere psihologul Mirela Horumbă.

image
image
image
image
image
image
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net