Sunt liberi doar când dansează

Dansatori detinuti.jpg

Trupa de dansuri a Penitenciarului Jilava este deja celebră în România
Foto: Florin Şuler

Pe scenă câţiva bărbaţi în costume populare dansează de mama focului, în timp ce în faţa lor, unul ţipă cât poate, o horă oltenească. Pe margini lumea aplaudă cu fereală, bărbaţi cu muşchi privesc pieziş, în timp ce alţii n-au astâmpăr. Pare o zi normală la Muzeul Satului din Capitală, dar de fapt este prima ediţie a Festivalului de Muzică Populară pentru Deţinuţi.

"Frică e că mor ca mâine, averea mea cui rămâne”, se tânguie pe scenă Nicu de la Penitenciarul din Tg Jiu. Discret, unii bat cu piciorul ritmul, câteva reprezentante ale sexului frumos se bucură de vremea frumoasă şi de ritm. De sub cămaşa unui domn, se vede tocul unui pistol. Surprinzător deşi la festival participă 60 de deţinuţi, de la şase penitenciare din toată România, nu există nici un gardian îmbrăcat în uniformă. ”Fiţi liniştit există pază, dar sub altă formă”, ne linişteşte Gabriela Livadariu de la Penitenciarul Jilava.

detinute penitenciar craiova.jpg

Fetele venite de la Penitenciarul Craiova au fost singurele reprezentante ale sexului slab

Într-un colţ, o frânghie legată între copaci delimitează un perimetru în care stau zeci de bărbaţi şi femei, unii îmbrăcaţi în costume populare, alţii ca de duminică. Între frânghii, printre alţii se coace de căldură pe o buturugă, Viorel Cilibiu, liderul formaţiei de dansuri populare a puşcăriei, condamnat la 11 ani pentru droguri. În trupă sunt 10 ”persoane private de libertate” aşa cum sunt denumite oficial. ”Mai am 11 luni din pedeapsă, am executat deja şapte ani şi patru luni. Deşi am făcut alt tip de dansuri, care diferă mult de cele populare, nu a fost greu să învăţ mişcările. Îmi place ce fac şi cred că este un lucru bun, pentru că ne avem doar de câştigat, mai şi ne relaxăm”, ne-a spus Viorel. Lângă el, mai timizi, celebrii Jilava Band, membrii orchestrei de muzică populară a puşcăriei cu acelaşi nume.

formatie penitenciar125.jpg

Formaţia de muzică populară a Penitenciarului din Tg. - Jiu a ”încins”atmosfera cu câteva hore
Foto: Florin Şuler

”Încercăm să facem timpul să treacă mai repede”, ne povesteşte Sorin, solistul trupei. A fost condamnat pentru conducere fără permis şi simte deja miros de libertate privind oamenii din jurul lui. Pe tot timpul festivalului intrarea în Muzeul Satului din Bucureşti a fost liberă. Ba chiar un francez crezând că trupele de pe scenă sunt niscaiva celebrităţi a vrut să îşi facă poze cu interpreţii.

expozitie muzeul satului.jpg

La Muzeul Satului din Capitală a fost organizată şi o expoziţie cu obiecte realizate de deţinuţi
Foto: Florin Şuler
Loading...

Citește și

  • oameni de stiinta romani

    Penitenciarele din România sunt pline în acest moment cu oameni e afaceri prosperi care s-au îmbogăţit în urma contractelor avantajoase cu statul. Viaţa după gratii este însă foarte grea, iar aceştia încearcă să scape de puşcărie cu ajutorul eliberării condiţionate. Pentru ca acest scop să fie atins, e nevoie însă şi de unele lucrări ştiinţifice şi cum internetul e plin de astfel de articole, cărţi sau abordări, e destul de simplu să pui cap la cap citate şi să obţii astfel zile mai puţine de detenţie.

  • viata doctorului menci in inchisoare

    Viaţa doctorului Menci în închisoare încă este disputată în presă. În curând se va împlini un an de când prof. dr. Mencinicopschi se află în spatele gratiilor. De când a ajuns la penitenciar, şi-a găsit refugiul în cărţi. Atât în cele citite, pe care i le tot aduce familia, cât şi în cele la care a lucrat. Două au văzut deja lumina tiparului, despre boala celiacă şi despre afecţiunile cardiovasculare, iar a treia, despre carenţele nutriţionale, va apărea zilele acestea. Acum, profesorul lucrează la o nouă carte.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1