Studenţii şi profesorii Universităţii din Bucureşti, în grevă japoneză

studenti.jpg

studenti greva japoneza
Studenții de la Universitatea de Vest din Timișoara sunt în grevă japoneză
FOTO: tion.ro

Sunt supărați de modul în care ministrul educației a repartizat locurile de studii. Valentin Popa a alocat locuri mai multe în universitățile mici din țară, în domenii prioritare economiei românești. Însă, studenții și profesorii nu sunt de aceeași părere.

Studenţii şi profesorii facultăţilor din cadrul Universităţii din Bucureşti vor intra de joi (19 aprilie) în grevă japoneză în semn de protest faţă de decizia Ministerului Educaţiei de a reduce numărul locurilor bugetate în universităţile din Consorţiul Universitaria.

”Prin votul unanim al Senatului Universităţii, astăzi (miercuri, 18 aprilie) s-a decis că de mâine, 19 aprilie, cadrele didactice şi studenţii UB vor protesta prin grevă japoneză faţă de decizia Ministerului Educaţiei de a reduce numărul de locuri subvenţionate acordate UB”, a anunţat decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Mihai Coman, citat de news.ro.

Astfel, studenţii şi profesorii vor purta pe braţe banderole albe, iar cursurile se vor ţine conform orarului.

Şi studenţii Universităţii de Vest din Timişoara au intrat în grevă japoneză, scrie news.ro. Studenţii spun că sunt ignoraţi de către Ministerul Educaţiei, în pofida încercărilor de a atrage atenţia asupra repartizării netransparente a locurilor bugetate la licență și masterat, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019.

Ministerul Educaţiei a publicat repartiţia preliminară a locurilor bugetate din anul I pentru studii universitare de licenţă, pentru forma de învăţământ cu frecvenţă, în anul universitar 2018 – 2019. Toate universităţile din Consorţiul Universitaria, care a criticat de mai multe ori derapajele guvernelor PSD, primesc din septembrie mai puţini bani de la stat pentru licenţă.

Astfel, Universitatea din Bucureşti va avea din septembrie un total de 4.250 de locuri pentru anul I, cu 60 de locuri mai puţine decât anul trecut, Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul din Bucureşti va avea 40 de locuri, cu 43 de locuri mai puţine decât anul trecut, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca va avea 4.790 de locuri, cu 29 de locuri mai puţine decât anul trecut, în timp ce Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi va avea 3.400 de locuri bugetate, cu 25 de locuri mai puţine decât anul trecut, Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) va avea 2.750 de locuri, cu 20 de locuri mai puţine decât anul trecut, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (SNSPA) - 735 de locuri, cu 15 locuri mai puţine decât anul trecut.

De asemenea, Academia Forţelor Aeriene Henri Coandă din Braşov va avea în total 159 de locuri, cu 12 de locuri mai puţine decât anul trecut, iar Universitatea de Vest din Timişoara va avea 2.105 de locuri, cu 10 locuri mai puţine decât anul trecut.

Ministrul educaţiei, Valentin Popa, a declarat, luni, că cifrele de şcolarizare pentru anul universitar 2018 – 2019 care au fost prezentate până acum sunt cifre ”preliminare” care vor suferi modificări la alocarea finală. Popa afirma că pentru prima dată există o fundamentare a acestor cifre, alocându-se locuri speciale pentru domeniile prioritare şi pentru elevii care provin din mediul rural, dar precizează că s-a ţinut, totuşi, cont de repartzările istorice de până acum, în proporţie de 90 la sută chiar în ceea ce priveşte studiile de licenţă.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1