Strigătul de ajutor al unui medic detașat în secția de Covid: ”Colegi, veniți să ajutați! Ați depus jurământul”

Ultima actualizare:

    Medicul peumolog Raluca Mihaela Bercea face apel la colegii săi să vină să ajute în secțiile Covid-19
Medicul peumolog Raluca Mihaela Bercea face apel la colegii săi să vină să ajute în secțiile Covid-19

România se sufocă! La propriu. Tot mai mulți români se infectează cu Covid-19 și ajung de urgență la spital. Respiră doar ajutați de aparate. Dar și spitalele sunt sufocate de numărul imens de bolnavi și au nevoie disperată de medici. ”Colegi, veniți să ajutați! Ați depus jurământul”, este strigătul de ajutor al medicului Raluca Mihaela Bercea, de la Prahova.

În spitale se duce o luptă pe viață și pe moarte care epuizează cadrele medicale. Toate spitalele Covid au nevoie de personal, atrag atenția reprezentanții Federației Sanitas.

Raluca Mihaela Bercea este medic penumolog. A înțeles că este nevoie de ea și nu s-a dat în lături ca să ajute.

De aproape o săptămână este detașată la Spitalul Județean de Urgență Ploiești (SJUP), pe secția Covid, unde, de una singură, are în grijă 60 de pacienți. Este un gest uman, dar epuizant.

”Nu a existat nici o clipă de ezitare în gestul meu de a ajuta, mai ales când am înțeles amploarea problemei. Până la urmă, totul se reduce la a ajuta. Teroarea și frica față de infecția Covid-19 a cuprins încă de la început angajații din sistemul sanitar, poate pe bună dreptate, din neîncredere, neinformare sau pur și simplu frică de moarte. Astăzi, este momentul în care medicii, din specialitățile medicină internă, pneumologie, boli infecțioase, ATI trebuie să se mobilizeze mai mult ca niciodată. Marele neajuns a sistemului medical românesc, lipsa sursei umane, este acum mai mult ca niciodată, o problemă acută”, a scris medicul Raluca Mihaela Bercea, pe pagina sa de Facebook.

Tot aceasta a spus că în secția Covid din SJUP a găsit doi medici interniști, entuziaști, implicați, tineri, cu dorința de a ajuta, care pleacă acasă seara, târziu, epuizați.

La Spitalul Județean de Urgență Ploiești erau 105 infectați, îngrijiți de 4 medici

”S-au organizat 105 paturi, remarcabil până aici, dar în ciuda apelului la mobilizare lansat de manager către celelalte secții, rămân astăzi 3 medici interniști (cu tot cu mine) și un diabetolog să îngrijească cei 105 pacienți toți în stare gravă cu multiple comorbidități pe oxigen sau pe ventilație cu mască, cu prognostic redus, cu atât mai redus cu cât personalul medical este foarte puțin, iar secțiile exterioare au semnificativ mai puțini pacienți în stare mult mai bună. Legea carantinei prevede că se pot angaja cadre medicale fără concurs sau pot fi detașate acolo unde este nevoie. Detașările se fac cu acordul persoanei în cauză. Dacă persoana nu își dă acordul, în condițiile acestei legi, tot poate fi detașată acolo unde este nevoie, pentru o perioadă de cel mult 30 zile. De ce explic acest lucru? Pentru că urmează să fac un apel la umanitate. Solicit colegilor din specialitățile menționate să nu uite că înainte de toate sunt oameni, că pot fi chiar ei sau familiile lor în acel izolator UPU unde sunt pacienți gravi care așteaptă o mână de ajutor, unde personalul nu mai face față, unde bolnavii zac zile în șir, nu din rea voiță a cadrelor medicale, ci din cauza că sunt foarte puțini, iar pacienți cu Covid în stare gravă din ce în ce mai mulți. Am fost devastată văzând cu ochii mei acest coșmar, să văd privirile deznădăjduite ale pacienților, dar și a personalului medical. Și mai fac apel către colegii mei medici să nu uite că au jurat să fie în slujba pacientului, că un jurământ al lui Hipocrat spus cu atâta mândrie și entuziasm la finalul facultății astăzi cere a fi urmat. Aștept mobilizare, așa cum am făcut eu, către a ajuta secțiile Covid în criză. O lună, o săptămână, o zi, cât se poate...”, este mesajul tulburător transmis de un medic inimos, care nu a uitat pentru ce a ales această nobilă profesie: cea de a salva vieți!

3.826 de cazuri, în ultimele 24 de ore 

În ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost înregistrate 3.826 de noi cazuri, din 9.785 de teste efectuate, dintre care 2.747 au fost la cerere. Totodată, 1.251 de pacieți se află la ATI, iar 138 au murit.

Prahova apare cu 137 de noi îmbolnăviri, fiind un județ cu o rată de infectare de 4,45 la mia de locuitori.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/apelul-directorului-spitalului-judetean-ploiesti-e-nevoie-de-voluntari-care-sa

https://www.click.ro/news/national/sa-avem-grija-de-eroi

https://www.click.ro/news/national/medicul-mihaela-andreescu-colegii-mei-stau-cu-combinezone-cu-transpiratia-siroi-si

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net