Ştiţi să deosebiţi brânza din lapte de cea făcută din prafuri?

Ultima actualizare:

    O brânză netedă trebuie să vă dea de gândit, întrucât brânza adevărată are orificii de aer în interiorFoto: adevarul.ro/shutterstock
O brânză netedă trebuie să vă dea de gândit, întrucât brânza adevărată are orificii de aer în interiorFoto: adevarul.ro/shutterstock

Știați că multe patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante și magazine alimentare vând brânză din prafuri și chimicale? În 40% din aceste locuri se vând produse cu brânză fără pic de lapte. Cum deosebiți brânza din lapte de cea făcută din prafuri și chimicale?

Într-un amplu control făcut anul trecut, inspectorii Ministerului Agriculturii au găsit produse denumite “brânză” sau “caşcaval”, dar care nu aveau nici o picătură de lapte în conţinut. Pericolul este cu atât mai mare cu cât brânza făcută din prafuri şi grăsimi este greu de identificat, iar consumatorii se orientează de multe ori după preţul cel mai mic.

  • Primul indiciu este prețul. Întotdeauna, o brânză făcută din orice altceva în afară de lapte va fi mult mai ieftină decât una făcută din lapte. Un kilogram de brânză se obţine în mod normal din 6-7 litri de lapte, în funcţie de calitatea acestuia, iar un litru de lapte nu coboară sub 2 lei. Făcând un calcul simplu, este evident că un kilogram de brânză nu poate costa 8 lei.
  • Țineți cont este culoarea produsului. O  brânză  făcută din grăsimi vegetale va fi mai albă decât una obţinută numai din lapte. De asemenea, textura este diferită de la un tip de brânză la altul. Brânza din grăsimi vegetale este mai compactă şi mai moale, pe când cea din lapte este mai aerată.
  • O brânză netedă trebuie să vă dea de gândit, întrucât brânza adevărată are orificii de aer în interior. Dacă acestea nu există, să luaţi în calcul că brânza este falsificată cu clorură de calciu.
  • Clorura de calciu întăreşte produsul. Tăiați o bucățică, congelaţi-o şi verificaţi a doua zi, după ce o dezgheţaţi, dacă a devenit sfărâmicioasă. În acest caz, e contrafăcută.
  • Dacă nu aveți timp, puneți bucățica în apă fiartă. Nu trebuie să se topească mai mult de 40% la fierbere, altfel e 80% margarină.
  • Când este pusă la desărat, în cazul în care laptele nu a fost de calitate, se va înmuia, se va desface în bucățele, dar dacă laptele a fost bun, va rămâne fermă.

De ce este periculoasă brânza contrafăcută

Pericolul pentru consumatori este uriaș, spun specialiștii. Mai ales dacă pe etichetă scrie lapte, în loc de grăsimi hidrogenate. Cel mai mare pericol este colesterolul. Grăsimile hidrogenate se depun pe vase, cresc trigliceridele, toate aceste valori crescute duc la hipertensiune, boală coronariană, boală de inimă. Așa explică medicii infarctele la 27 de ani.

Citeşte şi:

Covid-19. La ce risc ne expunem când mergem la cumpărături și cum prevenim îmbolnăvirea

Covid-19. Cum dezinfectăm fructele, legumele și alimentele ambalate ca să ne protejăm de infecția cu coronavirus

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net