Știați? Capitala este scuturată de zeci de seisme

Ultima actualizare:

    Primăria Capitalei a reexpertizat clădirile vechi: 2.194 de clădiri care ar putea fi avarariate grav sau parţial de un seism
Primăria Capitalei a reexpertizat clădirile vechi: 2.194 de clădiri care ar putea fi avarariate grav sau parţial de un seism

Bucureștenii se sperie de cutremurele care se produc în zona Vrancea fără să știe că tot orașul în care locuiesc este construit deasupra multor falii tectonice. Aparatele au înregistrat zeci de cutremure mici, dar autoritățile nu suflă un cuvânt despre acestea.

Fostul primar Sorin Oprescu a declarat că are o nouă hartă de risc la cutremure, dar nu o face publică pentru a nu băga oamenii în sperieţi.  De ce ne-am speria dacă un cutremur mare va avea loc abia în 2040, cum spune Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Național pentru Fizica Pământului?

Bucureştenii s-au mirat în 7 martie 2012 când au simțit un cutremur de magnitudine 3,4 produs sub Lacul Morii, la 3 km distanță de Piața Univerității. O noutate absolută şi foarte îngrijorătoare. Însă cercetătorii nu au fost surprinşi: este doar ultimul seism dintr-o serie care a început demult, doar că până în 2012 au fost mai mici.

Iată cum arată harta seismelor produse în București, în ultima vreme. Culoarea galbenă indică seisme mici, cu magnitudine 1 -2, culoarea roșie indică seismul din 7 martie 2012, de sub Lacul Morii.

simeon stalpnicul png

Click! a căutat mai mulţi specialişti care să explice de ce s-a produs un seism de magnitudine 3,4 pe Richter, lângă Bucureşti, care s-a simţit puternic.

Am avut o surpriză de proporţii când am văzut cercetările de la Facultatea de Geofizică a Universităţii Bucureşti. În jurul Capitalei, au fost înregistrate zeci de  cutremure în ultima vreme, pe care abia acum le studiază cercetătorii.

Iată explicațiile profesorilor: ”În zona unde se află Capitala, există un sistem de falii, unele active. Sunt cercetări în curs care să lămurească locaţia acestora şi caracterul lor, adică dacă provoacă mişcări pe verticală sau pe orizontală. Au loc cutremure destul de des, dar până acum au fost mici, cu magnitudini între 1 şi 3,5 pe scara Richter, la adâncimi de între 5 şi 35 de km. Seismul din 7 martie 2012 a fost localizat în dreptul insulei de pe Lacul Morii.”

De asemenea, am aflat că a fost înregistrat un cutremur de suprafaţă chiar în oraş, în zona Lujerului, dar şi lângă lacurile din Pantelimon, Colentina, Tei, Floreasca, până la Afumaţi. Şi încă o surpriză: ”Dâmboviţa este tot o falie: la suprafaţă este râu, dar la adâncime este o falie”, spun specialiștii consultați de Click!

Primăria Capitalei a reexpertizat imobilele foarte vechi, construite la începutul secolului trecut şi a găsit 2.194 de clădiri care ar putea fi avarariate grav sau parţial de un seism.

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net