Știați că a debutat pe scenă la 7 ani? Patru ani fără Mișu Fotino

Ultima actualizare:

    Actorul Mihai Fotino, o carieră de peste 60 de ani
Actorul Mihai Fotino, o carieră de peste 60 de ani

A fost prezent încă de la primul Revelion la TVR, în 1957. Așadar, aproape 60 de ani în care actorul Mișu Fotino a fost nelipsit din distracția din noaptea dintre ani, dar și de pe scena de teatru. La data de 13 ianuarie 2014, inima lui s-a oprit, la 83 de ani, dar românii nu-l vor uita curând.

”Dacă n-aș fi devenit actor, aș fi visat să ajung Artist, ca Radu Beligan  sau Jean Gabin”, spunea cu umor actorul Mihai Fotino, într-un interviu mai vechi, la Formula As.

Puțin știu că regretatul Mihai Fotino a debutat pe scenă la 7 ani (în anul 1937), alături de tatăl său,  actorul Mihai Fotino. Deci au fost doi Mișu Fotino.

”Tata era un actor celebru, director prin anii ʼ30  al Teatrului din Cernauți. Acolo m-a conceput pe mine, dar mama era prea tânără și  s-au despărțit curând și pe mine m-a crescut pap (n.r. tata). Cu un tată atât de blând ca al meu, care mă adora și alături de el și celelalte soții ale sale, mai multe, de-a lungul timpului, pot spune că am avut o copilărie fericită. Am fost atât de răsfățat de lumea teatrală și neteatrală, încât mă mir ca nu mi-am ratat cariera”, povestea Mihai Fotino. Și-a revăzut mama târziu, când avea deja 40 de ani. ”Ne-am privit ca doi străini și nu ne-am mai întâlnit niciodată”, a mărturisit actorul.

A debutat pe scena unui teatru la vârsta de 7 ani, alături de mari actori ai vremii: Maximilian, Beligan, Birlic, Timică, Giugaru, adică toată floarea cea vestită a comediei românești.


    Din 1960, Mihai Fotino a fost nelipsit de la Revelioanele de la TVR
Din 1960, Mihai Fotino a fost nelipsit de la Revelioanele de la TVR

S-a îndrăgostit de film în 1948, când a primit un rolișor, de brigadier cu aer de intelectual, în primul film românesc ”Răsună valea”. Jucase cu succes și la 18 ani, în piesa ”Clasa a 8-a B”, iar din pricina rolurilor a neglijat facultatea. ”Și, uite așa, Mișulică a rămas fără studii”, a povestit marele actor. Era deja angajat cu carte de muncă la Teatrul din Brașov condus de tatăl lui, iar la 23 de ani făcea o compoziție grea: zaharisitul Agamiță Dandanache din ”Scrisoarea pierdută”.

A urmat o bogată experiență în teatru și cinematografie, de 60 de ani de care ne-am bucurat și noi.

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net