Stema comunei natale a lui Dumitru Fărcaş va conţine un taragot

Ultima actualizare:

    Dumitru Fărcaş (1938 – 2018), unul dintre marii rapsozi ai României
Dumitru Fărcaş (1938 – 2018), unul dintre marii rapsozi ai României

Decizie inedită! Guvernul României a aprobat, zilele trecute, stema comunei Groşi (Maramureş), unde s-a născut regretatul taragotist Dumitru Fărcaş. Elementul aparte constă într-un taragot de aur, care reprezintă, conform Hotărârii de Guvern, „tradiţia, folclorul muzical şi vestiţii taragotişti ai comunei”, arată ziarulfaclia.ro. Stema comunei Groşi se mai compune dintr-un clopot inscripţionat cu o cruce treflată, o ramură de măr şi o ramură de stejar cu două frunze şi o ghindă. Toate elementele sunt „de aur”, se arată în hotărâre.

Primarul din Groşi, Daniel Boltea, dezvăluie pentru adevarul.ro că ideea unei astfel de steme a avut la bază faptul că în comună există patru taragotişti renumiţi: Dumitru Fărcaş, care este „cel mai important taragotist al României, plus doi profesori universitari de taragot la Cluj, mai tineri, Dan Gâdea şi Ioan Berci, şi un instrumentist foarte bun, Marian Dorel, de la ansamblul Mărţişorul”.  O stemă pe care să fie reprezentat un taragot este o premieră în România. „Iniţial, ne-au spus că nu putem pune aşa ceva, ci maximum o cheia Sol. Am luat legătura, în 2017, cu maestrul Fărcaş, care a vorbit cu cei din comisie şi s-a aprobat”, explică primarul. De altfel, edilul intenţionează să ridice în comună şi un monument în formă de taragot. Rapsodul Dumitru Fărcaş s-a stins din viaţă la 80 de ani, pe 7 august 2018, într-un spital din Cluj-Napoca. Maestrul a fost înmormântat în grădina din spatele casei părinteşti din comuna Groşi.

image
image
image
image
image
image
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net