Statul ne face cadou 25 de lei la plinul de benzină

5-act-img_1070benzina.jpg

Şoferii au un motiv de bucurie de la 1 ianuarie 2016
Citeste tot despre: 

Şoferii au primit o veste bună. De la 1 ianuarie 2016, va fi eliminată suprataxa de 7 eurocenţi la benzină şi motorină. Şi cu taxă, şi fără taxă, oricum românii îşi permit doar 270 de litri pe lună, fiind la coada ţărilor europene.

Toate vor fi mai ieftine de la anul, promit guvernanţii. Odată cu reducerea TVA de la 24% la 19% se va desfiinţa şi suprataxa de 7 eurocenţi. Cele două decizii cumulate vor ieftini carburanţii, astfel că, la un plin de benzină sau motorină, şoferii vor economisi aproximativ 25 de lei. În ultimele două săptămâni, preţul benzinei a crescut spectaculos în România, cu 12 bani, apropiindu-se de pragul psihologic de 6 lei. Un litru de benzină a ajuns să coste 5,76 – 5,78 lei, faţă de preţul de 5,66 de la începutul lunii iunie. Un motiv al scumpirilor îl constituie intrarea în sezonul concediilor de vară, staţiile de carburanţi speculând acest moment.


Preţul la benzină în România a urcat încet, dar sigur de la începutul anului – de la 1,136 € pe litru în ianuarie, până la 1,290 € în 15 iunie, potrivit buletinului comparativ al Comisiei europene Oil Price Monitor. La motorină, preţul plătit de români pe litru a crescut în ultimele şase luni de la 1,182 € la 1,254 €. Creşterile sunt, astfel, de 13,5% la preţul benzinei şi de 6% la motorină. Dacă e să ne uităm la preţurile carburanţilor din celelalte state europene, am vedea că România are unele din cele mai reduse cotaţii. Dar, nu vă bucuraţi degeaba! Comparativ cu salariul mediu, românii sunt la coada listei în funcţie de câte plinuri de benzină sau motorină îşi permit. Astfel, Norvegia are cea mai scumpă benzină din Europa, însă un cetăţean poate să cumpere 2.042 litri de benzină dintr-un salariu mediu net. România stă pe locul 28 la preţul carburanţilor şi pe a treia poziţie de la coadă în clasmentul axat pe puterea de cumpărare  (270 litri/lună).

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1