Statuia unei eroine, ascunsă pentru că seamănă cu Elena Ceauşescu

6_11-2col-bust-tecuci.jpg

Bustul a fost considerat ”vulgar”

Momente de toată jena la Tecuci, acolo unde o statuie a Cocuţei Conachi, eroina Unirii Principatelor Române, nu a obţinut avizul de la Ministerul Culturii şi, la un an şi jumătate de la amplasare, aceasta trebuie demolată, scrie adevarul.ro.

Soclul a fost gata încă din 2018, iar statuia a fost montată într-un parc din Tecuci, însă a fost acoperit imediat cu o cutie din placaj negru pentru că nu exista avizul legal. Acum, trebuie dată definitiv jos pentru că Ministerul Culturii consideră statuia „caricaturală”. Au fost făcute caracterizări precum, „caricatură”, „vulgară” sau „încropeală”, iar cei mai mulţi dintre contestatarii lucrării au fost de acord că statuia seamănă mai mult cu o Elena Ceauşescu cu sânii la vedere decât cu eroina Unirii Principatelor Române. 

Cocuţa Conachi Vogoride este considerată de istorici salvatoarea Unirii Principatelor Române din 1856. Soţul ei, Nicolae Vogoride, caimacam al Moldovei la acea vreme, ar fi trebuit să primească tronul Moldovei dacă ar fi reuşit să împiedice demersurile unioniste, inclusiv prin falsificarea alegerilor. Complotul a eşuat datorită Cocuţei Conachi.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1