Statistică îngrijorătoare: 50% dintre elevii de la ţară nu vor putea învăţa de acasă

Ultima actualizare:

    Din toamnă, toţi elevii  vor purta măşti la ore
Din toamnă, toţi elevii vor purta măşti la ore

Cu mai puţin de o lună înaintea începerii anului şcolar, scenariile revenirii elevilor în bănci sunt în lucru. Unele dintre ele sunt pur şi simplu imposibil de aplicat în multe şcoli din mediul rural.

Fierbere mare în toate şcolile din ţară, lucru pe scenariile anunţate, măsurători, numărat banii din cont pentru ce ar fi de făcut. Rar calculele sunt în favoarea directorilor de şcoală, care nu ştiu de unde vor scoate noi spaţii, noi profesori, noi dispozitive pentru sistemul hibrid sau şcoala exclusiv online, scrie adevarul.ro. La oraş, unde clasa are şi peste 40 de elevi, necesarul de noi spaţii şi de profesori care să asigure educaţia la clasele scindate este enorm.

Scenariul verde, în care toţi elevii se întorc în bănci, este la acest moment cel mai greu de pus în practică, spun şefii din învăţământ. Elevii de la ţară, în schimb, care în prezent învaţă în sistem simultan, chiar şi patru clase într-una singură, au şansa istorică de a avea un învăţător sau profesor doar pentru ei.  

Distanţa  minimă impusă  s-a micşorat,  însă nici aşa nu  sunt suficiente  spaţii pentru toţi elevii
Distanţa minimă impusă s-a micşorat, însă nici aşa nu sunt suficiente spaţii pentru toţi elevii

S-a micşorat distanţa dintre bănci la un metru 

 În judeţul Olt, dacă se lucrează pe scenariul verde, cel al revenirii fizice în bănci pentru toţi elevii, multe şcoli nu vor avea spaţii nici măcar dacă vor învăţa în două schimburi. Se caută cu disperare noi clădiri, se stabilesc parteneriate între şcoli, spune inspectorul şcolar general al ISJ Olt, Dana Ţîrcomnicu. Dacă la examen s-a vorbit de un spaţiu de siguranţă de 1,5 - 2 metri, acum se lucrează pe scenarii cu distanţa de 1 metru între elevi şi purtarea măştii în interior. Şi chiar şi în aceste condiţii va fi greu. 

Profesori cu 10-25% mai puţini 

Distanţa  minimă impusă  s-a micşorat,  însă nici aşa nu  sunt suficiente  spaţii pentru toţi elevii
Distanţa minimă impusă s-a micşorat, însă nici aşa nu sunt suficiente spaţii pentru toţi elevii

 Directorii de şcoală au cerut noi posturi de educatori, învăţători şi profesori, cu sutele. La grădiniţă, ar fi nevoie de o creştere a numărului de cadre didactice cu 25% şi, problema de spaţiu fiind cea mai gravă, la ciclul primar, cu 11 %, în timp ce pentru gimnazial şi liceal cifrele sunt în continuă evaluare. 

 «Mulţi nu vor declara că au dispozitive» 

Şcolile de la ţară par singurele pregătite să-şi întâmpine toţi elevii. De-abia aici efectivul la clasă este cel care respectă normele legale. Problema, în schimb, aici, este scenariul în care copiii vor sta acasă, în faţa dispozitivelor electronice. Pe care nu le au, spun profesorii. Şi care nici nu se ştie când vor veni, cele promise de guvernanţi, şi nici în ce număr. E clar însă că în număr mai mic decât necesarul real. În judeţul Olt ar fi necesare peste 10.000 dispozitive pentru copiii care nu au posibilitate să-şi achiziţioneze şi nici nu deţin. Probabil că cei mai mulţi părinţi vor face cerere pentru tablete şi aşa ne vom putea descurca. Dar eu la mine la şcoală nu am laborator de informatică, nu am posibilitate nici măcar să pun câte un laptop sau un calculator în fiecare clasă, în ideea că vine jumătate de clasă la şcoală şi cealaltă online”, a explicat prof. Laura Sandu, directorul Şcolii Brâncoveni, pentru adevarul.ro.

”Dacă până acum am avut mulţi care intrau de pe telefoane, din septembrie sunt convinsă că nu vor mai intra atâţia copii online. Pleacă părinţii la muncă, nu au dispozitive, sau nu vor să mai declare că au dispozitive, pentru că au auzit că vor primi. Am avut copii, nu foarte mulţi, un 30%, care n-au intrat niciodată online. Pentru că nu au posibilitate, sau ei se duc efectiv la muncă. Voi avea un 50% cel puţin copii care nu vor intra din septembrie. Cum îi vom trece noi clasa pe aceia?, se întreabă profesoara din Olt. 

Şefa INSP îl contrazice pe Orban: masca, obligatorie doar în recreaţie

Simona Pârvu, directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, susţine că recomandarea oficială pe care INSP a transmis-o Ministerului Sănătăţii pentru ghidul sanitar ce va fi transmis şcolilor, prevede ca masca de protecţie să fie obligatorie pentru copii doar în timpul recreaţiei. În timpul orelor de curs sunt obligaţi doar profesorii să poarte mască, relatează digi24.ro. „Noi am formulat nişte recomandări pe care le-am transmis mai departe (în Ministerul Sănătăţii – n.red.). Printre acestea se numără distanţarea de un metru între bănci, purtarea măştii în recreaţie, dar nu şi în timpul pe care îl petrec copiii în clasă. Decizia privind numărul de copii care revine la şcoală va fi luată de fiecare unitate de învăţământ în parte, în funcţie de numărul de elevi, de spaţiu, de personalul didactic şi de numărul de cazuri de infectare. Profesorii vor purta mască tot timpul, în clasă”, a declarat Simona Pârvu, pentru Edupedu.ro. 

image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net