Starea militarilor răniți în Afganistan. Mesaj emoționant de la camarazi

soldati_romani-afganistan.jpg

Militarii români răniți sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10 (ora României), în Afganistan, sunt în stare stabilă
Militarii români răniți sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10 (ora României), în Afganistan, sunt în stare stabilă
FOTO: MApN

Slavă Domnului! Militarii români răniți sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10 (ora României), în Afganistan, sunt în stare stabilă. Camarazii rămași pe câmpul de luptă au transmis un mesaj emoționant.

”Cei patru militari români din cadrul Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei” răniți sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10 (ora României), în Afganistan, sunt în stare stabilă și se află internați la spitalul militar de tip ROL 3 al Bazei Aeriene Kandahar”, transmite Ministerul Apărării Naționale.

Starea militarilor răniți în Afganistan

Militarii răniți în atac sunt plutonierul Dănuț Donțu și caporalii clasa a III-a Cosmin-Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr și Ionel Cristea. Ei se află internați la spitalul militar de tip ROL 3 al Bazei Aeriene Kandahar.

În urma evaluării medicale, militari au fost internați, doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis și cel de al patrulea cu fractură toracală. Starea lor este stabilă.

La nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanțelor producerii evenimentului, condusă de șeful de stat major al unității.

Mesaj emoționant de la camarazi

Vestea a ținut familiile lor ca pe jar, până au fost asigurate că totul va fi bine. Camarazii de luptă a celor patru au transmis un mesaj emoționant.

”Când ne e mai greu, strângem rândurile! În formație ne simțim mai puternici, deși acum patru dintre noi lipsesc de la raport. E ca atunci când lipsește cineva de la masă și a rămas scaunul liber. Dar încercăm să nu vorbim despre asta și ne concentrăm pe misiune. De asta suntem aici. Mergem înainte, e singura opțiune!

Avem în spate ani grei de antrenament și experiență și pentru unii dintre noi nu e prima dată când se confruntă cu astfel de incidente. Dar nu vorbim despre asta. Nici aici, și nici acasă. Ce ar fi de spus? Ne-am văzut unul pe altul în cele mai dificile clipe, de asta ne numim frați.

Dacă nu ai fost aici, cuvinte precum sacrificiu, camaraderie și patriotism aproape că te enervează. Sunt atât de vechi și au fost folosite în cele mai grele timpuri din istoria României încât acum nu mai crezi că cineva mai e însuflețit de ele.

Când te îndepărtezi de tot ce ai clădit cu greu acasă, da, simți sacrificiul.

Când ești întreg doar când sunt toți seara la apel, da, simți camaraderia. 

Când arborăm dimineața drapelul în Afganistan, simți patriotismul.

Suntem puternici pentru că suntem împreună. 

Așa s-a clădit România, așa s-a apărat ea, așa trebuie să rămână! Pentru noi misiunea continuă, patrulă după patrulă. Zi și noapte. Batalion după batalion. Mereu la datorie, România mea!”

Patru militari răniți în Afganistan

Patru militari români au fost răniți sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10 (ora României), când o coloană de vehicule blindate MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – vehicule rezistente la exploziile minelor și protejate împotriva ambuscadelor) operate de militarii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”, aflați în misiune în zona de responsabilitate din Provincia Kandahar, Afganistan, a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament ușor de infanterie executat de insurgenți.

Infanteriștii români au respins atacul, având sprijin terestru și aerian din partea forțelor americane.

Citește și despre eroii României

Citiți și despre răniții-eroi

Loading...

Citește și

  • militar-erou ionut butoi medalii la jocurile invictus va defila de 1 decembrie la parada cu scaun cu rotile

    Militarul-erou Ionuț Butoi va defila sâmbătă, la Parada militară națională de 1 Decembrie în scaun cu rotile. El va purta drapelul Asociației Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi. Militarul-erou are două medalii de aur la Jocurile Invictus.

  • invinctus militari raniti tir

    S-au întors acasă cu o mulțime de medalii prețioase de la Campionatul mondial militar din Franța. Șase militari răniți sau invalizi în misiuni de război au participat pentru prima oară la un astfel de concurs și s-au întors victorioși.