SRI știa că dezinfectanții din spitale nu sunt eficienți

dezinfectanti.jpg

dezinfectanti sri informare spitale sanatate
Dezinfectanții Hexi Pharma, vânduți spitalelor românești erau diluați chiar și de zece ori

Serviciul Român de Informații (SRI) știa despre ineficiența dezinfectanților din spitale, dar și despre licitațiile truncate în ceea ce privește achizițiile, potrivit gsp.ro.

Șase miniștri ai Sănătății au primit informări de la SRI în ceea ce privește licitații presupus trucate, relatează surse citate de GSP.

Este vorba despre licitații la nivelul întregii țări. Într-un singur municipiu, probleme privind licitațiile au fost sesizate de trei ori, în 2008, în 2010 și în 2014.

Prin licitații trucate ar fi fost cumpărați dezinfectanți produși în Marea Britanie, Germania, Franța și România, care nu îndeplineau standardele minime europene. Mai mult, Comisia de Biocide avizează dezinfectanți care nu ajung la aceste standarde, mai spun sursele citate de GSP.

SRI ar fi avut în ultimii ani informații despre toate acestea și ar fi transmis mai departe informări către Consiliile Județene, prefecți, miniștri, premier și președintele României.

În ceea ce privește infecțiile intraspitalicești, SRI ar fi făcut peste 100 de informări.

„În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanți utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară. Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, președintele României. Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare potrivit atribuțiilor lui, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești”, arată SRI, potrivit digi24.ro.

Loading...