Spitalul de psihiatrie Socola: 10.000 de euro șpagă pentru a ocupa un post de asistent

Ultima actualizare:

    Spitalul de psihiatrie socola, Iași (Arhivă Click!)
Spitalul de psihiatrie socola, Iași (Arhivă Click!)

Ca să ajungi să lucrezi într-unul dintre cele mai mari spitale de psihiatrile din țară trebuie să scoți din buzunar cel puțin 4.000 de euro. Conducerea Spitalului Socola este acuzată de angajați că a cerut chiar și 10.000 de euro șpagă pentru posturi de asistenți. Managerul neragă totul, însă a suspendat concursurile.

Sute de bolnavi își duc zilele în saloane mizere, în condiții greu de imaginat, în Spitalul ieșean Socola. De parcă nu ar fi fost suficient, încep să iasă la iveală și alte nereguli: cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ei le-au întors spatele și, mai mult, s-au îmbogățit de pe urma lor.

Plângeri și sesizări la DNA

La Socola există de trei ani un scandal între conducere și câteva angajate devenite între timp avertizoare de integritate, adică s-au hotărât să anunțe autoritățile competente despre neregulile din spital. Au făcut plângeri și sesizări la DNA, au avut discuții cu ministrul Sănătății, a fost sesizat Corp de Control al Ministerului Sănătății. Una dintre angajate a acuzat conducerea că cerea șpagă pentru ocuparea posturilor. Mai mult, susține că a fost martoră la câteva discuții dintre manager și partenera lui, angajată în spital, ambii propunându-i să fie interfață între candidați și conducere.

Managerul spitalului spune că este victimă a unor răzbunări

 “Urmau să facă subiectele pentru examene, eu vă pot spune cu certitudine, am asistat personal la unele chestii, subiectele erau făcute de Iurasu Amalia și erau date la anumite persoane. Din ce știu și colegii mei cu care am discutat, au fost cerute sume între 4.000 și 10.000 de euro, pentru infirmieri mai puțin, pentru asistenți la 10.000 de euro”, a declarat Mirela Plopeanu, asistentă la Spitalul de Psihiatrie Socola. Managerul Gabriel Oprișanu, aflat în funcție de 3 ani, neagă orice acuzație de corupție. A suspendat ultimul concurs și susține că este victima răzbunării asistentelor cărora le-a cerut să dea concurs pe posturile pe care și le doreau în spital.

Membru al comisiei de examinare recunoaște ”aranjamentele”

DNA a început audierile angajaților. Într-o convorbire telefonică, unul dintre membrii comisiei de examinare recunoaște că aceste concursuri sunt aranjate. Una dintre asistentele care au făcut publice aceste detalii a fost dată afară de managerul Oprișanu, sub pretextul că a adus atingere imaginii institutului. 20 de luni a stat acasă, până când instanța i-a dat dreptate, iar spitalul trebuie să-i plătească salarii restante și penalități în valoare de 40.000 de euro. Între timp, s-a întors în spital și continuă să facă dezvăluiri, conform stirileprotv.ro.

image
image
image
image
image
image
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net