Spitalele, monitorizate de Avocatul Poporului printr-un mecanism antitortură. Ce spun Tătaru și Arafat

Ultima actualizare:

    Nelu Tătaru,  ministrul Sănătății
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

O decizie incredibilă a instituției Avocatul Poporului lasă loc de interpretări privind modul de îngrijire al bolnavilor de coronavirus în România. Spitalele din linia întâi, dar și mai multe unități medicale de suport au primit o notificare din partea Avocatului Poporului prin care sunt informate că sunt monitorizate "prin mandatul de mecanism național de prevenție a torturii". Ministrul Tătaru spune că va verifica dacă este legală aceasta cerere, iar Raed Arafat spune că termenul ”tortură” este prea dur și că există riscul ca medicilor să le fie teamă să mai ia decizii.

Unităților medicale vizate li se cere să trimită documente privind numărul de pacienți, datele fiecăruia dintre ei și modul în care au fost tratați. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că "se va informa dacă din punct de vedere legal este vreun suport pentru ce se întâmplă acum", scrie Digi 24.

De asemenea spitalele respective sunt îndemnate să afișeze pliante speciale în spațiile de circulație în care cetățenii și angajații sunt informați că acel loc este monitorizat prin acest mecanism național, iar managerilor de spital li se explică faptul că sunt asimilate spitalele cu centre de detenție.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru spune că prin acest demers, imaginea spitalului poate fi considerată egală cu cea a unei pușcării.

"Din punctul de vedere al chirurgului nu pot înțelege cum spitalul devine un centru de detenție, cum tratamentul aplicat este o tortură, cum cei care s-au luptat trei luni de zile cu virusul și au salvat vieți par a suporta o anchetă. Din punctul de vedere al ministrului Sănătății mă voi informa dacă din punct de vedere legal este vreun suport pentru ce se întâmplă acum”, a spus nelu Tătaru la Digi 24.

Ministrul a mai precizat că nu este normal ca după o perioadă grea vine cineva să pună un stigmat de centru de detenție, iar tratamentul sub suportul torturii. ”Vreau să consult un jurist, un drept internațional să văd ce convenție poate transforma un spital într-un centru de detenție, iar tratamentul în tortură, iar noi acum trebuie să combatem acea tortură. Vreau ca unitățile sanitare să tragă un semnal de alarmă către Ministerul Sănătății. Nu am primit sesizări de rele tratamente. Au fost solicitări ale pacienților asimptomatici de a fi externați, dar de tratament agresiv nu am avut”, a mai precizat Tătaru.

El susține că nu are informații despre condiții de rele tratamente, ”în schimb am văzut doctori cu mâinile goale care salvau pacienți, am văzut secții întregi, terapii întregi care nu s-au gândit că poate peste două luni cineva va veni să ceară niște documente pentru a evidenția o tortură ".

Documentul emis de Avocatul Poporului
Documentul emis de Avocatul Poporului

Arafat: O să faceți ca medicii să nu mai ia decizii

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat la Digi 24 că verificarea "torturii" în spitale putea fi evitată. El este de părere că se putea merge pe drepturile pacienților, dacă acestea sunt respectate.

"Dacă nu se revine pe treaba asta, credeți-mă că o să faceți medicii să nu mai ia decizii. Spitalul este un loc de tratament sau de măsuri medicale", a spus secretarul de stat.

El a mai precizat că pericolul privind acest document nu este ideea că vrea cineva să știe cum au fost decise tratametele și internările, dar legătura cu cuvântul tortură înseamnă că un spital este considerat că a fost un loc de detenție, înseamnă că medicul este considerat potențial torționar. Acest lucru s-a înțeles de către colegii noștri", a declarat Raed Arafat.

Adjunctul Avocatului Poporului: Așa se cheamă domeniul pe care îl coordonez

Raluca Alexandru, adjunctul Avocatului Poporului a explicat pentru Digi24 de ce pe afișele de informare a pacienților din spitale și aparținătorilor acestora este folosit termenul de „tortură”.

„Cred că s-a înțeles greșit sensul acestor adrese având în vedere mandatul pe care îl exercit, acela de coordonator al mecanismului de prevenire al torturilor în locurile de detenție. Într-adevăr, aici sunt niște cuvinte dure prin sensul pe care îl avem noi uzual”, a explicat Raluca Alexandru.

Ea transmite că  noțiunea de loc de detenție a fost înțeleasă. ”Locul de detenție conform prevederilor internaționale se înțelege orice loc în care persoanele sunt private de libertate în baza unei decizii a unei autorități, la cererea acesteia sau cu acordul expres sau tacit. Mai mult, privarea de libertate înseamnă orice formă de detenție, ori plasarea unei persoane – și aici ne încadrăm într-un loc public sau privat – pe care nu îl poate părăsi după voia sa prin decizia oricărei autorități judiciare, administrative sau de altă natură”, a explicat adjunctul Avocatului Poporului.

”Termenii utilizați sunt duri, pentru că așa se numește domeniul pe care îl coordonez – domeniul de prevenire a torturii. Domeniul pe care îl coordonez trebuie să verifice dacă există tratamente degradante sau rele tratamente sau orice alte tratamente care intră în mandatul meu. În niciun caz nu vorbim despre tratamente de tortură”, a mai precizar Raluca Alexandru.

De fapt, instituția vrea să informeze pacienții cu privire la faptul că aceștia au posibilitatea de a accesa și completa un chestionar întocmit de MNP direct pe site-ul instituției Avocatul Poporului.

Ea a mai spus că era normal ca instituția să informeze că spitalele sunt monitorizate.

Puteți citi AICI documentul emis de Avocatul Poporului. 

(Sursa: Digi 24) 

Citește și: 

3 luni de PANDEMIE și 5 întrebări la care n-am aflat încă răspuns

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Louis fotografie aniversară la 6 ani jpg
image
image
image
image
image
image
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net