Sosirea trupelor militare americane, întârziată din cauza condițiilor de pe căile ferate române

armata_ameicana.jpg

armata americana
La baza militară de la Kogălniceanu, din județul Constanța vor staționa timp de nouă luni soldați americani
Foto: Getty

Marți, 14 februarie, la Baza de la Mihail Kogălniceanu din județul Constanța vor sosi militari americani și echipament de război, fiind o operațiune strategică a NATO. Sosirea trupelor ar fi trebuit să aibă loc luni, 13 februarie, dar data a fost amânată din cauza „condițiilor de trafic și a stării vremii”.

S-a relatat acest lucru într-un anunț al MapN, transportul militarilor americani și al echipamentului trebuind făcut pe calea ferată, după cum relatează Adevărul. Efectivele militare fac parte din Brigada a treia de Blindate, însumând 500 de soldați, un batalion de infanterie cu tancuri Abrams, vehicule de luptă Bradley și mortiere. Efectivele vor staționa pe țărmul românesc al Mării Negre timp de nouă luni, după care vor fi înlocuite de o altă unitate de luptă.

Această operațiune se numește Atlantic Resolve și are ca scop întărirea și menținerea păcii, securității și stabilității rgionale, în flancul estic. Strategia NATO a fost desfășurată în contextul intervenției Federației Ruse în Ucraina în 2014, când a anexat Crimeea. Imediat după această criză, Alianța Nord-Atlantică și-a intensificat acțiunile militare în regiune și au realizat stagii de pregătire și antrenamente multinaționale cu aliații și partenerii din Europa de Est, după cum relatează sursa citată.

În viziunea NATO, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Bulgaria și Ungaria sunt potențiale ținte ale Federației Ruse și nu trebuie uitat faptul că aceste țări s-au aflat sub influența URSS după al Doilea Război Mondial și până în 1989.

Baza de la Mihail Kogălniceanu din județul Constanța a luat locul cele din Manas, din Kîrgîstan, bază militară care a funcționat ca centru de tranzit pentru retragerea trupelor din Afganistan. Baza românească oferă numeroase avantaje armatei americane, reducând durata transferului de trupe și reducând substanțial costurile.

Loading...
 
 

Citește și

  • Comandamentul armatei SUA a anulat reglementările dictate în noiembrie de generalul Anthony Cucolo, comandantul trupelor americane din nordul Irakului, de sancţionare a femeilor înrolate care rămân însărcinate în zona de luptă şi a militarilor responsabili de sarcina acestora, informează AFP.

  • Reprezentanți ai armatei americane au organizat, joi, în localitatea constănţeană Mihail Kogălniceanu, un seminar la care au invitat furnizori de servicii din România, intenţionând să încheie contracte pentru întreținere de drumuri, colectare de ape reziduale sau pentru achiziţionare de materiale